Blue Valentine

est.hu:
10/10
|
olvasói
7/10 (38)
Nyilván teljesen szubjektív dologról van szó, de szerintem a Blue Valentine az elmúlt év egyik legjobb, ha nem a legjobb filmje: szép, szomorú és lebilincselő, miközben sokszor nagyon vicces, ráadásul úgy, hogy közben végtelenül egyszerű tud maradni, amiért rendszerint bónuszpont jár.
Na jó, a film csak bizonyos szempontból egyszerű: egy fiúról és egy lányról szól, akikben, azon túl, hogy mindvégig érdekesek és majdnem végig szimpatikusak tudnak maradni a néző számára, nincs semmi különleges. Az már csavar, hogy amit tudnunk kell róluk, azt csak kisebb adagokban, az ígéretes múlt és a sokban kiábrándító jelen közötti idő- és dramaturgiai ugrások segítségével és hajszálpontos időzítéssel tudjuk meg.
 
A harmincas éveiben járó Dean és Cindy szakítani készül, van egy gyönyörű kislányuk, de egyszerűen felőrölték őket a mindennnapok, és amikor elvész a család kutyája, végképp kiborul a bili. Még egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tesznek a dolgok rendbehozására, amikor szobát bérelnek egy garniszálóban, és ekkor törnek fel igazán az emlékek.
 
Derek Cianfrance rendező, aki egy forgatókönyvíró-pályázaton nyert 1 millió dollárból készítette el filmjét, tulajdonképpen a saját életét dolgozta fel, és saját bevallása szerint 12 év alatt 67-szer írta át a szkriptet, hogy minden klapppoljon. Ehhez képest korunk két legtehetségesebb fiatal színésze, Michelle Williams és Ryan Gosling végigimprovizálták a forgatást, és olyan átéléssel hozták karakterüket, hogy az szinte átizzik a vásznon – nyilván az is „segített”, hogy Williams kedvese, Heath Ledger a forgatás során vesztette életét. 
Vízer
2011.08.05
|
Blue Valentine
amerikai romantikus filmdráma, 112 perc, 2010
Egy pár szerelmének története, kronologikus sorrend nélkül.
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2011. augusztus 18.
(11 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.