„Fiús lánynak tartom magam” - Hayley Atwell

Korábban olyan kosztümös drámákban bájolgott, mint A hercegnő vagy Az utolsó látogatás, most pedig egy szuperhős oldalán (Amerika Kapitány – Az első bosszúálló, premier: augusztus 4.) készül a világ megmentésére. Hayley Atwell karrierje nagyot fordult mostanában, ő pedig még mindig megilletődve mesélt a nagy áttörésről.
- Hogyan kaptad meg Peggy Carter szerepét?
 
- Meghallgatások jó hosszú sorozata után. Először Joe Johnston rendezővel találkoztam, ami után arra gondoltam, hogy „talán nem kapom meg a szerepet, de biztosan szereztem egy új barátot”. Néhány héttel később visszahívtak egy újabb felolvasásra, de akkor már a producerek is ott voltak és teljes screen testet csináltunk: kosztümmel, sminkkel, frizurával, ahogy kell. Egy egész napon át bent voltam náluk, mintha már a filmet forgattuk volna. 24 óra múlva felajánlották a szerepet. Csodálatos és szinte szürreális élmény volt.
 
- Nem sokban hasonlít az eddigi munkáidra… 
 
- Igen, teljesen más. Már csak az egész film hatalmas mérete miatt is. Maga a zsáner is új számomra, ugyanis még soha nem volt lehetőségem akció/kalandfilmben szerepelni. Rengeteg drámát és dialógközpontú mozit forgattam korábban, és nagyon örültem, hogy most valami egészen másban lehet részem. A film kicsit közelebb is áll ahhoz a vonalhoz, amilyen karriert szeretnék. Az Amerika Kapitány egy új ösvényt jelent számomra. 
 
- Szerinted kicsoda igazából Peggy Carter? 
 
- A figurám a hadseregben szolgál Tommy Lee Jones karakterének irányítása alatt. Olyan csaj ő, aki minden akcióban benne van, elképesztően jól bánik a puskákkal, egyfolytában rosszfiúkat üldöz, de közben még a legvadabb akciók után is szenzációsan néz ki. Azt a feladatot kapja, hogy találja meg a megfelelő embert a szuperkatona projekthez. Felfedezi Steve Rogers-et és ő az, aki az elejétől a végéig vele tart az útján. 
 
- Milyen a kapcsolat kettejük között? 
 
- A viszonyuk eleinte meglehetősen feszült, mivel Peggy igencsak harcos természetű, ami sok előítéletet kelt a férfiban, aki korábban nem volt túl sikeres a nőknél. A lány becsületes, jószívű és kedves srácnak látja őt, ami nagyon bejön neki. Aztán az izmok növekedésével párhuzamosan a szexuális vonzalom is létrejön kettejük között… 
 
- Gondolom a szerepre való felkészülés sok edzéssel járt… 
 
- Minden héten hat napon át edzettem és gyakoroltam a kaszkadőrmutatványokat, ami rengeteg futással és lőfegyveres gyakorlattal járt. Ezt a részét élveztem. Peggynek igazából csak egy pisztolya van, de annyira belejöttem, hogy egy idő után a srácok már azt mutogatták nekem, hogyan kell bánni az óriási géppuskákkal… (nevet).  
 
- Hogyan írnád le a film látványvilágát? 
 
- Szinte már giccses egy kicsit. Ez egy fantasy világ a negyvenes évek Amerikájára alapozva, és úgy is van stilizálva, mintha akkortájt találták volna ki ezt az egészet.  
 
- És a figurád megjelenése? 
 
- Volt valami fura a negyvenes évek nőiben, ugyanis a megjelenésük mindig makulátlan volt függetlenül attól, hogy egy gyárban vagy egy hivatalban dolgoztak-e, így biztosak akartunk lenni abban, hogy Peggy megjelenése is mindig glamúros lesz.  
 
- Gyerekként képregényrajongó voltál? 
 
- Igazából sokkal inkább mozgattak a számítógépes játékok, mint a képregények, de amikor megkaptam a szerepet, gyorsan beszereztem minden létező Amerika Kapitány képregényt, hogy pótoljam a lemaradásomat. A rajzok valami lenyűgözőek és elkapott a történetek hangulata is. 
 
- Mennyi humor van a filmben? 
 
- Chris (Evans, a címszereplő – a szerk.) és én folyton ugratjuk egymást. Szerintem fontos, hogy egy olyan filmben, mint az Amerika Kapitány – Az első bosszúálló, legyen némi humor és játékosság. Azt akartuk, hogy szórakoztató mozi legyen, ezért nem igazán vettük túl komolyra a figurákat. 
 
- Nem volt furcsa, hogy egy nagyon fiús filmben játszol és szinte csak srácokkal vagy körbevéve? 
 
- Ezt a részét kimondottan élveztem, mivel fiús lánynak tartom magam. Úgy éreztem, fel tudom venni velük a versenyt, mivel alapvetően én is versengő természetű vagyok. Szép kihívás volt. 
 
- Mit vittél magaddal a forgatás végeztével? 
 
- A lábam izomlázán túl azt az egészen szürreális élményt, hogy egy ilyen gigászi produkció részese lehettem. Nagy élmény volt elkészíteni és végig jól szórakoztunk. Egy álom vált valóra. Nagyon szerencsésnek és hálásnak érzem magam, hogy a részese lehettem. 
 
- Ha volna rá alkalmad, visszatérnél a figurához? 
 
- Persze, abban az esetben mindenképp, ha tetszene a forgatókönyv. Az akciófilmek is csak akkor működnek, ha egy jó sztori társul hozzájuk. Ellenkező esetben a nézőket hidegen hagyják a robbanások. A Marvelnél nagyon erősek ebben, és vigyáznak a képregénycsalád tagjaira. A figuráik sok generáción ívelnek át és hatalmas rajongótáboruk van, nem véletlenül. 
Tulu/UIP-Duna Film
2011.07.26
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
22:20
Derült égből Polly
amerikai romantikus vígjáték, 2004 (ism.)
22:40
Ha/ver
amerikai vígjáték, 2010
22:45
Túl mindenen
amerikai thriller, 2003
22:45
Megkínozva
amerikai-kanadai thriller, 2008
22:50
Sharknado - Cápavihar
amerikai sci-fi, 2013
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.