Még egy év

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (17)
Ha kérdezik, nehéz lenne összefoglalni a film tartalmát azon túl, hogy itt tényleg eltelik egy egész év, és ezt az időszakot egy idősödő, boldogan élő pár, valamint náluk kevésbé boldogan élő barátaik és rokonaik szemszögéből követhetjük figyelemmel. Egyszerűbb azt mondani, hogy ez kérem, egy tipikus Mike Leigh-munka.
Mike Leigh a brit film nagy öregje, aki nem bombasztikus történeteivel, hanem aprólékos megfigyeléssel, színészeivel közösen kidolgozott és megélt alkotásával vált híressé és elismertté. Nehéz elmagyarázni, hogy mitől jók Leigh munkái, de a rövid megfogalmazás a rendkívüli szimpátia és fínomra hangolt karakterábrázolás lenne. Itt is ez történik: hőseink Tom és Gerri, pont úgy ejtve, mint a rajzfilmfigurák, már ezer éve élnek boldog házasságban.
 
Van rendes állasuk és egy kis kertjük, amit az évszaknak megfelelően gondozgatnak – történetünk tavasszal kezdődik, így logikusan egyre borúsabbra fordul minden. Tom geológus, Gerri egy kórházban tanácsadó, és vannak barátaik, mint a nagyszájú, kissé iszákos, de nagyon magányos Mary, vagy a szintén túlzásokra hajlamos, testes Ken, és ott van Tom búval bélelt testvére is, és tulajdonképpen nem történik sok minden, csak beszélnek az érzéseikről, a bölcs pár meghallgat mindenkit, tanácsokat adnak, amit aztán jó eséllyel senki sem fogad meg. Vagyis eltelik még egy év, elkészült még egy Mike Leigh-film, és megint lehetőséget kapott néhány színész, hogy élete talán legjobb alakítását nyújtsa, mint Tom szerepében Jim Broadbent, akit eddig főleg Bridget Jones pancser apukájaként ismerhettünk. 
Vízer
2011.10.06
|
Another Year
angol vígjáték, 129 perc, 2010
Egy hatvanas éveiben járó házaspár egy éve a társasági életük tükrében.
Rendező:

Mike Leigh

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2011. október 13.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.