John le Carré: Csapda

Bűnök és bűnhődések
A Csapdával végéhez ért John le Carré Karla-trilógiája – angolul már évtizedekkel ezelőtt, magyar nyelven pedig most az Agave kiadónak köszönhetően (a mozikban pedig ősszel mutatják be az Árulás című első részből készült adaptációt Gary Oldmannel és Colin Firth-el a főszerepben).
A történet utolsó felvonását olvasva egyre erősebben fogalmazódik meg az olvasóban: John le Carré tényleg a világ legjobb kémregény-írója, a műfajnál jóval távolabb mutató mondanivalóval. Nagyon ritkán oldja meg ugyanis amolyan „fekete vagy fehér” módon a morális egyenleteket. Nála nincs rossz áruló és jó áruló, nincsenek egyértelműen vállalható, és ugyanígy elutasítható helyzetek; csak döntések vannak, s legfeljebb néhány pillanat a jó kiválasztására. Ami persze mindig rossz döntés és senkit sem érdekel, hogy az mégis – sokak számára – elvette a „lesz még rosszabb” lehetőségét. Keletkezik egy bűn, azt egyre rosszabb szájízzel üldözi az, akinek ez a feladata, hogy végül rádöbbenjen: ugyanazt követi el, a leleplezés érdekében felállított csapda kimódolásakor, mint amivel a bűnös volt addig sikeres. És mindkettőjük fölött ott áll egy mindenkori államhatalmi gépezet, amely eredményeket vár, a legpontosabban tudva, hogy azoknak milyen ára van, hogy majd a lehető leggyorsabban forduljon el azoktól, akik – önmaguk árán is – tálcán nyújtják át az eredményt. A képlet maga az emberi világegyetem fordított aránypárja: egyik oldalról hazaszeretet határok nélkül, másikról határtalan hazaszeretet, a haza szeretete nélkül.
 
Kiadó: Agave Kiadó 
Ár: 2980 Ft 

poszter
2011.09.02
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.