Séraphine

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (8)
Yolande Moreau belga színésznő megformált már jó pár különös alakot pályája során: elég, ha csak a Profi bérgyilkost keresünk – nem nem akadály Louise-ára vagy a Micmacs – (N)agyban megy a kavarás anyáskodó figurájára gondolunk.
Ha lehet, még ezeknél is furcsább szerzet a Séraphine főhősnője, Séraphine Louis, azaz a lakóhelyéről Séraphine de Senlisnek nevezett XX. századi francia naiv festőnő. Séraphine az egyszerű, nehéz sorsú emberek életét éli: takarítónőként dolgozik gazdag házaknál. Festeni vallási indíttatásra kezd el, soha nem tanulta, és különböző anyagok felhasználásával még a festéket is saját maga állítja elő, így készíti kirobbanó színekkel megfestett, pompázatos gyümölcs- és virágmotívumait.
 
A szerencsés véletlen úgy hozza, hogy ez a már nem fiatal asszony egy, a környékre költöző német gyűjtő és műkritikus, Wilhelm Uhde házában is takarítani kezd. Egy még nagyobb és még szerencsésebb véletlen eredményeként pedig Uhde felfedezi Séraphine ragyogó tehetségét. 
 
A színészként is ismert Martin Provost rendezése nem tipikus életrajzi film, hiszen (a szomorú fordulatot leszámítva a végén) főhősével nem történnek izgalmas események, így a legtöbb mozgóképes biográfiával szemben egy cseppet sem cselekményes. Az alkotók inkább Séraphine jellemét próbálták megragadni, nagyrészt hétköznapi tevékenységeinek és furcsaságainak hosszas bemutatásával életének három időszakában. Ennek eredményeként a film maga is sokkal inkább egy festményre hasonlít: nem mozgalmas, hanem állóképszerű.
 
fürkész
2011.11.16
|
Séraphine
belga-francia filmdráma, 125 perc, 2008
Séraphine de Senlis francia festőnő élete.
rendező:

Martin Provost

Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2011. november 17.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.