Elhunyt Garas Dezső

December 30-án, pénteken 77 éves korában hosszan tartó betegség után meghalt Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja – tudatta december 31-én, szombaton honlapján a színház.
Az 1934-es születésű Garas az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar színész volt, számos sikeres film és színházi előadás fűződik a nevéhez. 1957-ben végzett a Színművészeti Főiskolán; a Nemzeti Színházhoz került, majd a Madách Színház társulati tagja lett. Dolgozott a 25. színházban, később pedig a Mafilm munkatársává vált. Tíz évig a Népszínház tagja volt, 1990-től 1992-ig a szolnoki Szigligeti Színházban játszott, 1993-ban a Művész Színház alapító tagjai közé tartozott. 1993-tól szabadfoglalkozású volt, 1999-ben a Katona József Színházban játszott. 2004 óta a Nemzeti Színház tagja. 
 
Filmes pályafutása 1954-ben az azóta legendássá vált Liliomfival kezdődött. A hatvanas években olyan művekben játszott, mint a Két emelet boldogság, a Két félidő a pokolban vagy a Mocorgó. 1973-ban eljátszotta pályafutása talán leghíresebb szerepét: Minarik Ede mosodást a Régi idők focijában – a figura állandó mondása, a „Kell egy csapat!” szállóige lett. Szintén sokan szerették az Abigél című 1976-os négyrészes tévéfilmsorozat Kőnig tanár uraként. Garas a későbbiekben is szívesen vállalt szerepet a filmek mellett tévés alkotásokban is; játszott például az Életképek című sorozatban. 
 
A hetvenes évek végén és a nyolcvanas években olyan meghatározó művekben jelent meg, mint a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Szerencsés Dániel, az Uramisten, a Szamárköhögés és a Mielőtt befejezi röptét a denevér. 1989-ben filmrendezőként is bemutatkozott A legényanya című szatírával. A kilencvenes években többek közt A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire és a Szeressük egymást, gyerekek! című filmekben láthattuk. Az utóbbi években kevesebbszer tűnt fel a nagyvásznon (Előre!, Egy hét Pesten és Budán); utolsó nagyjátékfilmje a 2006-os Noé bárkája volt, 2012. januárjában pedig az East Side Stories című szkeccsfilmben nézhetjük még meg utoljára. 
 
Díjai között van a Jászai Mari-díj, 1978-ban „érdemes művész”-címet kapott, a Kossuth-díjat 1988-ban vehette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 1995-ben adományozták neki. 2000-ben a Nemzet Színészének választották, 2004-ben pedig a Budapest díszpolgára címet kapta. Szintén 2004-ben Prima Primissima-díjjal ismerték el munkásságát. Garas Dezsőt a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról később történik intézkedés. Ezenkívül felesége, Böszörményi Nagy Ágnes és két gyermeke, Garas Klára és Garas Dániel operatőr gyászolja. 
 
 
([origo] filmklub)
 
2012.01.02
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.