A vér és a méz földjén

olvasói
5/10 (29)
Közvetlenül a kilencvenes években tombolt délszláv háború előtt szeret egymásba Szarajevóban egy szerb fiú, Danijel és egy bosnyák muszlim lány, Ajla. Ám a bimbózó kapcsolatot derékba töri a háború, ahol ők ketten természetesen...
...ellentétes oldalon állnak. Sőt a fiú – apai nyomásra – egy szerb katonai csapat vezetője lesz. Ebben a minőségében esélye nyílik maga mellé venni (igaz, szolgaként) a lányt, aki akkorra már a csetnyikek foglya. Kapcsolatuk azonban innentől kezdve még drasztikusabban megváltozik, hiszen Ajla, aki a háború előtt festőművész volt, nehezen bírja a rabságot, Danijel pedig szenved attól a helyzettől, hogy embert kell ölnie. 
 
Mivel a színészi pályán szinte mindent elért, amit csak lehet, nagyon is logikus lépés volt Angelina Jolie-tól, hogy rendezni kezdett (ha nem is minden előzmény nélkül, lásd 2007-es, A Place in Time című dokumentumfilmjét). Ahogy az sem meglepő, hogy a kortárs filmvilág egyik legnagyobb sztárja élénk érdeklődést mutat egy ilyen kockázatos téma iránt, mint a délszláv etnikai konfliktus, hiszen köztudott, hogy Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának nagykövete, és ebben a szerepkörében folyamatosan figyelemmel kíséri az egykori háborús gócpontokat. 
 
Háborús filmjét ugyanakkor erősen érzelmi alapon, nem pedig a történelmi pontosság igényével közelítette meg (saját bevallása szerint nőként és anyaként dolgozta fel a témát): valójában a jól ismert Rómeó és Júlia-sztorit látjuk újból megelevenedni, melyhez ezúttal hazánk helyszínei nyújtanak hiteles hátteret. 
firkász
2012.02.23
|
In the Land of Blood and Honey
amerikai háborús film, 127 perc, 2011
A délszláv háború alatt szeret egymásba a szerb Danijel és a bosnyák Ajla. Ellenséggel hálni azonban sosem egyszerű.
Rendező:

Angelina Jolie

Színész:

Serbedzija Rade
(Nebojsa)

Zana Marjanovic
(Ajla)

Goran Kostic
(Danijel)

Nikola Djuricko
(Darko)

Branko Djuric
(Aleksandar)

Ermin Bravo
(Mehmet)

Boris Ler
(Tarik)

Goran Jevtic
(Mitar)

Ermin Sijamija
(Vuc)

Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2012. március 1.
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.