Gyász

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (5)
A méltán körülrajongott, hatalmas díjesővel, köztük öt Oscarral jutalmazott A némafilmes mellett szép csendben a hazai mozikba osont a sokban hasonló, mégis rendkívül különböző iráni Gyász, melyben szintén alig hangzik el néhány szó, ...
...bár hosszú párbeszédeknek lehetünk tanúi. Hogy lehet ez? Háromból két főszereplő ugyanis süketnéma. Az iráni filmgyártás kvalitásáról mi sem tanúskodik jobban – ha már az Oscaroknál tartunk –, mint a Nader és Simin - Egy elválás történetének diadala a legjobb külföldi film kategóriájában, és most itt egy újabb alkotás abból az országból, ahol a vasszigorral működő cenzúra és a rengeteg tiltás ellenére is évtizedek óta virágzik a művészeti ág. 
 
Az ötlet egyszerű: a cselekmény legnagyobb része egy Teherán felé tartó autóban játszódik, elöl egy süketnéma, középkorú házaspár ül, hátul egy kisfiú, az unokaöccsük, akinek szülei pár órával korábban haltak meg autóbalesetben. A kérdés persze az, hogy mondják el neki a hírt, és mi legyen a gyerekkel ezek után.
 
A Gyász alapvetően road movie, hiszen karakterei végig úton vannak, ott történik velük az, ami történik, és itt találkoznak rendre új figurákkal. Ám ami valóban fontos, az az autón belül hangzik el – vagy mutatják meg, lévén, hogy elsősorban jelbeszéddel kommunikálnak hőseink, és ettől furcsa, szürreális érzetet kap az, amit látunk, de nem hallunk. A két, a való életben is süketnéma és egy párként élő amatőr szereplő játéka valóban felnagyít minden érzelmet, megsokszorozva azt az érzelmi töltetet, amelyet a hétköznapi, mégis rendkívüli helyzet kínál. Röviden: szép és megható! 
Vízer
2012.03.02
|
Mourning
iráni filmdráma, 85 perc, 2011
Egy fiatal srác megható története, akinek a szülei eltűnnek egy éjszaka, és soha többet nem hall róluk. Magára marad a nagybátyjáékkal.
Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2012. március 8.
(22 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.