„Félek a beskatulyázódástól” - Elizabeth Olsen-interjú

Mary-Kate és Ashley Olsen húga csak nemrég kezdte a színészi pályát, de már most sokkal nagyobb tehetségnek tartják nővéreinél. A Martha Marcy May Marlene című, kiugrást jelentő filmje most jelenik meg DVD-n, és ennek apropóján Elizabeth a meztelenkedésről, a gyerekkori színdarabokról és a gasztronómia iránti rajongásáról mesélt.

Kapcsolódó cikkek

Martha szerepe kiváló lehetőség egy fiatal színésznőnek a karrierkezdésre. Szerencsésnek érezted magad, amikor megkaptad a szerepet? 
 
Szerencsés vagyok, hogy Sean Durkin (író/rendező) nekem adta a lehetőséget. Épp abban a helyzetben voltam, hogy dolgozni akartam, és szükségem volt egy munkára. 2010 januárjában kezdtem meghallgatásokra járni, de csak olyan filmek érdekeltek, amiket nyáron forgatnak, mivel nem akartam halasztani a suliban. Végül ez a mozi kivételt jelentett, mert annyira beleszerettem a forgatókönyvébe. Szerencsés vagyok, hogy Sean meg tudta győzni a befektetőket arról, hogy én vagyok a megfelelő ember a főszerepre. Végső soron egy olyasvalakiben kellett megbízniuk, akinek még egyetlen korábbi munkáját sem láthatták. Nem tudhatták, el tudok-e vinni a hátamon egy egész filmet. 
 
Marthát nagyon tudják befolyásolni az őt körülvevő emberek, akik gondoskodásnak álcázzák a manipulációjukat. A valóságban magabiztosnak tartod magad? 
 
Néha igen. Helyzetfüggő. Van hitem és van véleményem, ami mellett ki szoktam tartani. Szeretem függetlennek hinni magam, és azt gondolni, hogy egy életképes, erős fiatal nő vagyok. Ha nem így lenne, akkor apám valószínűleg nagyon csalódott lenne, mivel mindnyájunkat függetlennek nevelt. Tehát alapvetően magabiztos vagyok, de biztos találnánk rengeteg olyan szituációt, melyekben elveszíteném az önbizalmamat. 
 
A testvéreid karrierje után egyértelmű volt, hogy a színészettel foglalkozz? 

 
Mindig olyan gyerek voltam, akit le kellett szíjazni azért, hogy nyugton maradjon. Ha visszagondolok, akkor minden egyes családtagomnak minden nyáron minimum három borzalmas gyerekszínházas előadást kellett végignéznie miattam a nyári táborokban, ahová eljártam. Évről-évre ugyanazokban az előadásokban – pl. a Diótörő – láthattak. Az biztos, hogy nem volt könnyű félreállítani. 
 
Tehát már gyerekként kezdted… 
 
Egyszer valaki megkérdezte, hogy mikortól akartam színészkedni, és emlékeim szerint a dolog úgy nyolcéves korom környékére datálható, ugyanis akkortájt mentem el az első színjátszós nyári táboromba, de a tánc már azóta érdekelt, mióta járni tudok. Folyton musicalekre kellett engem vinni. Emlékszem, amikor az Oklahomából énekeltem dalokat anyu tükre előtt. Unalmamban folyton másokat próbáltam utánozni. Aztán bekerültem a gimibe, ahol valami megmagyarázhatatlan okból – talán mert jó voltam matekból – elkezdtem befektetési bankárnak tanulni. Szörnyű egy ötlet volt. 
 
A testvéreid, Mary-Kate és Ashley sikere könnyebbé tette, hogy megbarátkozz a saját sikereiddel? 
 
Erre az egészre szinte külső, már-már tudományosnak ható nézőpontból tudok tekinteni. Leginkább azon emberek munkája volt izgalmas, akik a háttérben végig azon dolgoztak, hogy megmaradjon a magánéletünk, de őket sosem látjuk viszont a bulvárlapokban. 
 
Martha szerepe számos kihívást rejtett. Van benne meztelen jelenet, megerőszakolás… Nem féltél ezektől? 

 
A legnagyobb félelmem inkább az volt, hogy majd beskatulyáznak, és az összes későbbi filmemben majd hasonló dolgokat kell végigcsinálnom. Nem akartam, hogy a film precedenst teremtsen. Beszéltem erről az ügynökömmel, aki azt mondta, hogy „ Lizzie, a lényeg, hogy mindig legyen véleményed arról, amit csinálni készülsz”. Átgondoltam, és a jeleneteknek tényleg van értelmük a sztori szempontjából, ráadásul számos nagy színésznő van, akire felnézek, és a karrierjükben ők is vállaltak meztelenséget. Amikor a forgatás következett, addigra teljesen megbékéltem a helyzettel. Nem éreztem úgy, hogy bármit is változtatnom kéne a testemen pusztán azért, mert meztelenre vetkőzöm. Amikor a meztelenség a történetmesélést szolgálja, akkor nem hinném, hogy szempont lenne a tökéletesség. 
 
Mennyire fontos számodra a külsőd, mióta te is a filmiparban dolgozol? 
 
A testalkatom szerencsére alapból elég atletikus. Gyerekkorom óta táncolok és röplabdázok, tehát a sport a része az életemnek. Szeretek utazni és nagyokat enni. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy ott ülök a világ éttermeinek egyik legjobbjában, és mondjuk egy halat rendelek magamnak. Az evés boldoggá tesz, egyszerűen élvezetet jelent nekem. Ha nem színészkednék, lehet, hogy elmennék szakácsnak egy jó étterembe. 
 
Hogy viseled a színészkedéssel együtt járó felhajtást?
 
Próbálok a dolgok vicces és szórakoztató oldalára koncentrálni, és tanulni mindenből, ami történik velem. Korábban nem értettem, hogy a színészek miért bújnak gyönyörű ruhákba, hogy a magazinok címlapjain szerepeljenek, aztán meg siránkoznak a magánéletüket féltve. Most már tudom, hogy a sok felhajtást azért csinálják végig, hogy a számukra fontos filmjeik híre minél több emberhez jusson el világszerte. Ez volt a tavalyi évem egyik nagy tanulsága. 
 
Tulu/InterCom
2012.05.23
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
20:00
Bizonyítás
amerikai filmdráma, 2005
20:00
Tomb Raider (2018)
amerikai akciófilm, 2018
20:00
Egerek és hazugságok
német romantikus vígjáték, 2011
20:55
Charleston
román film, 2017
21:00
Kémek között
olasz-francia-spanyol krimi, 2004
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.