Őszibarack

Az első két szó, ami beugrik róla, hamvas és lédús. Aztán a pillanat, amikor csap fölé hajolva faljuk, csorog végig a karon az édes leve, utána minden ragad és illatozik tőle. Így a legjobb, frissen, magában. Na és a legfontosabb, hűtőkonténer helyett napérlelt darabokat válasszunk, mert ezek a legfinomabbak, és magas a tápanyagtartalmuk is.
Kerüljük a halványzöld darabokat, és mindig szagoljuk meg mielőtt megvesszük, amelyiknek finom illata van, az biztosan jóízű. Magas kálium- és niacintartalmával csökkenti a vérnyomást, ami jó a szívnek és az érrendszernek. Gazdag biotinban és B-vitaminban is, ezért kiváló hatással van a bőrünkre és hajunkra is.
 
Érdekességek 
 
Európában akkor lett népszerű, amikor a szőlőket a filoxéra járvány elpusztította, és helyére őszibarackfákat telepítettek. Idehaza a rosszabbul eladható gyümölcsök helyére ültetik őket; például almafa helyett. Latin neve (Prunus Persica) miatt sokan hiszik, hogy Perzsiából származik, de őshazája Kína, ahonnan a selyemúton keresztül terjedt el a világban. 
Kínában a szerencsét és a hosszú életet szimbolizálja. A nektarint 1940-ben az USA-ban kezdték el nemesíteni, hogy kényelmesebb legyen a fogyasztása. 
 
Barack roséban 
Egyszerű desszert, finom alapanyagból biztos a siker. 
 
Hozzávalók 
4 db őszibarack 
4 evőkanál cukor 
3 dl rosé bor 
1/2 citrom héja 
2 dl víz 
1 vanília rúd 
 
Elkészítés 
1. Az őszibarackokat mossuk meg, majd egy éles késsel vékonyan metsszük be kereszt alakban mindegyiket az alján. 
 
2. Egy kisebb lábosban keverjük össze a cukrot, a bort, a citromhéjat, a vizet és a vanília rúd kikapart magjait. Forraljuk fel, majd időnként kavarjunk rajta egyet a cukor oldódásáig. Tegyük bele a barackokat, ha nem lepi el őket teljesen a lé, akkor forgassuk úgy a gyümölcsöket, hogy minden oldaluk főjön 1 percet.  
 
3. Vegyük ki a barackokat egy kanál segítségével, és folyó, hideg víz alatt a bemetszésektől haladva szabadítsuk meg őket a héjuktól. Ezután tegyük vissza a boros szirupba, és lefedve főzzük még 20 percen át az illatos finomságot. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk így kihűlni teljesen.  
 
4. Jól behűtve tálaljuk, tejszínhabbal, keksszel vagy csak önmagában. 
 
 
 
+1 gyors recept 
 
Őszibarackos tejpuding 
 
Hozzávalók 
 
1 zacskó (7 gr) zselatinpor 
2 doboz (40 dkg) sűrített tej 
1 evőkanál porcukor 
1/2 citrom leve 
3 db őszibarack hámozva, darabolva 
 
Elkészítés 
1. A zselatint 3 evőkanál forró vízben oldódásig keverjük, majd hozzáadjuk a sűrített tejet, a porcukrot, a citrom levét, és alaposan elkeverjük. 
 
2. Beledobáljuk a barackokat is, és lefóliázva hűtőbe tesszük 2 órára, vagy amíg meg nem dermed teljesen. 
 
Tipp: Elkészíthetjük más gyümölccsel is, és tuningolhatjuk keksszel, mazsolával, fűszerekkel. 
 
hedonism.hu
2012.08.22
|


Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Ma még tart a Vegetáriánus Fesztivál előadásokkal, filmekkel, egészséggel és ételekkel. #vegetáriánusfesztivál #vegetarianus #joga #vegan #egeszseg #fenntarthatosag #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.