Lesz vigasz
Bérleten kívüli előadás
Kecskemét, Katona József Színház, 2013. március 8. 19:00
Rossz híreket kap a vidéki kultúrház igazgatója: ha sürgősen nem talál ki valamit, amivel újra becsábítja a nézőket a csőd szélén álló intézménybe, akkor az épületet eladják és a helyére sportcsarnokot építenek.

A „főnök úr” megijed, és kétségbeesésében összetrombitálja a közösség apraja-nagyját… A Lesz vigasz című zenés komédiát 2012. október 12-én mutatja be a kecskeméti Katona József Színház.

Szokatlan meghatározás szerepel a színlapon, az előadás műfajaként: zenés nézőtoborzó. Alaposabban utánajártunk, mit is jelenthet mindez. A kulisszák mögé bepillantva kissé elhanyagolt, leltározás közben elhajigált holmikkal tarkított színpadot látunk. Az alkotók sietve nyugtatnak: ez az előadás része, a művelődési ház ugyanis, mely a darab helyszínéül szolgál, a csőd szélén áll. A bezárással fenyegetett épületben mindenki követni igyekszik a „főnök úr” utasításait, próbálnak összeállítani egy műsort, mellyel visszaszerezhetnék a nézők kegyeit. Ezért a „nézőtoborzó” kifejezés. A „zenés” pedig önmagáért beszél, amint meghalljuk a próbán a felcsendülő Cintányéros cudar világot, miközben az öltözőben Sáfár Mónika a Macskák leghíresebb dalára skáláz.  

Külön érdekesség, hogy a művészek, bár nem saját magukat alakítják, a szövegkönyvben saját nevükön szerepelnek. „Egy színésznek természetesen több arca, összetett személyisége van. Cseke Péter rendezővel közösen döntjük el a próbák során, hogy a saját karakterünknek, személyiségünknek mely részét mutatjuk meg – kissé felnagyítva” – mesélte Kiss Zoltán színművész.  

Aki tehát a napi munka után mintegy kétórányi felhőtlen szórakozásra vágyik, feltétlenül látogasson el a színházba, ahol Kőszegi Ákos vezetésével bolondozik a társulat apraja-nagyja.  

2012.10.04