Jackpot
Arme Riddere, 2011 Színes, magyarul beszélő norvég fekete komédia, 80 perc
Oscar munkavezető egy szelektívszemét-feldolgozó üzemben, mely volt elítélteket foglalkoztat. A fiatalember egy nap kutyaszorítóban találja magát: egy tömegmészárlás kellős közepén fekszik egyedüli túlélőként, körülötte...

...nyolc hulla (az egyik éppenséggel pont rajta), a rendőrség pedig már a helyszínen. A menekülés nem lehetséges, kapóra jönne tehát egy jó mese, Oscar azonban csak az igazsággal tud szolgálni – ami annyira abszurd és hihetetlen, hogy az ügyben nyomozó rendőr nem is veszi be. Az egyetlen hatalmas flashbackben a néző elé tárt történet lényege, hogy Oscar és három társa (egytől egyig az említett szemétfeldolgozó rovott múltú alkalmazottai) fogadnak a totón, és úgy alakul, hogy telitalálatuk lesz, ami nem kevesebb, mint 1, 7 millió koronás nyereményt jelent.

Ám az ünneplés estéjén az örömbe üröm vegyül, és főhősünk elég kellemetlen meglepetésre érkezik haza lakásába a koccintásra szánt itókával. A nem várt helyzetre azonnal reagálni kell, egyik esemény pedig követi a másikat, míg a véres és erőszakos szituációk láncolata a felütésben megismert és mészárszékké változott peep show-ba vezet. 

A legtöbb ember Kínában él egyik direktoraként megismert Magnus Martens a Jackpotot Jo Nesbø (a Fejvadászok regényeredetijének szerzője) eleve filmre szánt története alapján írta és rendezte. Fekete komédiájuk szinte egyetlen lélegzetre elmesélt pergő és fordulatos, szórakoztató kis remek, mely leginkább a Sekély sírhantra emlékeztet, ám annak nyugtalanító felhangjai nélkül. 

fürkész
2012.10.26