Hitchcock
Hitchcock, 2012 Színes, feliratos, amerikai életrajzi film, 98 perc
Alfred Hitchcock a thriller műfajának egyik megteremtője, legnagyobb jelentőségű alkotója, a suspense és egyéb kulcsfontosságú hatáselemek mestere, aki karrierje során mintegy hetven filmet rendezett, pályája pedig 1922-től 1976-ig tartott.

Ebből a több mint fél évszázadból egyetlen évet, az 1959-től 1960-ig tartó szakaszt választották ki a Hitchcock című életrajzi film alkotói, akik a borzongás mesterének talán legfontosabb (al)műfajteremtő alkotását, a Psychót pécézték ki, hogy elkészültének bemutatása révén vigyenek minket közelebb a rendezőhöz.

Az első (játék)filmes Sacha Gervasi műve a kissé már fásultan témát kereső, később a sokak által őrültségnek tartott projekthez a végsőkig ragaszkodó zsenit és munkatársait mutatja be, különös tekintettel Alma Reville-re, aki nemcsak a magánéletben, de a munkában is társa volt a rendezőnek – mint az a filmből kiderül, sem az előbbi, sem az utóbbi nem volt könnyű feladat...

A Hitchcock leginkább az egy éve bemutatott, hasonló témájú Egy hét Marilynnel rokona: nemcsak az ikonikus figura megjelenítése és amiatt, hogy szintén egyetlen film születését követi, hanem abban a tekintetben is, hogy mennyire megy mélyre. Habár a főbb szereplők szinte tökéletes illúziót keltve formálják meg a filmtörténelem legendás figuráit (élükön Anthony Hopkins Hitchcockjával), a mű maga nem hat a reveláció erejével – inkább csak könnyed és elegáns múltidézés, mely a problémafelvetés ellenére is megmarad a legendás direktor alakjához fűződő anekdoták felelevenítésénél. 

fürkész
2013.02.01