Úton
On the Road, 2012 Színes, magyarul beszélő, francia-angol-amerikai road movie, 139 perc
A „megfilmesíthetetlen regény” szófordulattal olyan gyakran élnek Hollywoodban, és olyan sok úgynevezett megfilmesíthetetlen könyvből készült már jó mozi (Karambol, A Gyűrűk Ura-trilógia stb.), hogy amikor meghalljuk a kifejezést, csak legyintünk egyet.

Aztán néha szembejön egy olyan film, melynek kapcsán a kifejezés újra értelmet nyer.

Nem csoda, hogy sok évtized alatt nem született film Jack Kerouac klasszikusából, bár a hatvanas évek elején egy tévésorozattal azért megpróbálkoztak. Az Úton jobbára önéletrajzi sztoriját Kerouac saját kalandjai ihlették, amikor a negyvenes években keresztül-kasul utazott a világban a beat nemzedék olyan íróinak és költőinek társaságában, mint William S. Burroughs, Allen Ginsberg vagy Neal Cassady. Félő volt, hogy a konzekvens történettel nem rendelkező alapanyag a filmvásznon nem lesz más, mint laza orgiák és berúgások nehezen kapcsolódó összessége. Persze ez a felvázolt, baljós vízió szerencsére mégsem történt meg az Úton filmadaptációjával, Walter Salles értő rendezésének köszönhetően átjön, hogy ez egy generációs történet az útkeresésről és a fiatalságról, ráadásul csodásan fényképezték. 

De akkor hol a hiba? Leginkább a színészválasztásban. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy a filmben sokat villantó Kristen Stewartba fogok belekötni, szögezzük le: nem vele van a baj. Dean Moriarty figurája elméletileg egy olyan kisugárzású alak, aki bármikor képes valaki lelkébe beletaposni, ám mégis van annyira karizmatikus, hogy meg lehet neki bocsátani. Azonban a Deant játszó Garrett Hedlund sajnos túl kevés ehhez. Neki egyszerűen nem hisszük el, hogy ez a fickó bármilyen disznóságot megengedhet magának. 

Tulu
2013.02.25