Született gengszterek - Stand Up Guys
Stand Up Guys, 2012 Színes, feliratos, amerikai krimi-vígjáték, 95 perc
Ami azt illeti, én már nagyjából leírtam Al Pacinót, aki az elmúlt jó pár filmjében mást se csinált, csak ripacskodva hadonászott, kacsintgatott, és reszelős hangon játszott rá bronxi kiejtésére, de úgy tűnik, végre újra formába jött.

A másik főszereplő, Christopher Walken. Nos, ő tökéletes, mint mindig, akármit is játszik. Pacino és Walken két kiöregedett gengsztert alakít, és innen nagyon nehéz lenne elrontani. Előbbi a sittről majd’ 30 év után szabadult Val, utóbbi egykori társa, az öregecskén éldegélő Doc, a csavar pedig az, hogy bár ők ketten a legjobb cimborák, Docnak másnap reggelig végeznie kell régi barátjával, különben őt ölik meg, amit nem is tud sokáig titkolni. Vagyis egy éjszaka történetét követhetjük nyomon, amibe belefér egy marok Viagra – kihagyhatatlan filmes poén –, több látogatás egy bordélyházban, majd egy kórházban, némi erőszak, egy régi barát megszöktetése a nyugdíjasotthonból és pár egyéb huncutság. 

Fisher Stevens nem kockáztat sokat, tulajdonképpen A bakancslista tömörített gengszterverzióját rendezte meg számos kopottas klisével, a végét csúnyán összecsapva és pár sarkot levágva, amitől a film akár gyenge is lehetne, de ugye ott van Pacino és Walken. Egyikük sem szakadt bele az alakításába, hozzák azt, amit szoktak, de az összjátékuk remek, és szerencsére mentes az érzelgősségtől is. Látszik, hogy Pacino csak akkor igazán jó, ha vele egykaliberű színésszel kerül össze, fiatal kezdők mellett ellustul, és csak rutinból játszik. 

Vízer
2013.03.04