Hannibál tanár úr
Kaposvár, Csiky Gergely Színház, 2013. június 1. 19:00
A Csiky Gergely Színház olyan új darabot visz színpadra a mostani évadban, amely egyszerre szól a fiatalokhoz, a diákközönséghez, és azokhoz, akik számára legenda Fábri Zoltán filmje, és a főhős, Nyúl Béla tragikomikus története.

A főhős egy óbudai gimnázium tanára, jelentéktelen, apolitikus, szürke kis ember, aki oroszországi hadifogsága alatt rábukkan egy feljegyzésre, miszerint Hannibált, a rettegett pun hadvezért forradalom buktatta meg. Ebből tudományos értekezést ír, amely a véletlennek köszönhetően megjelenik az iskolai évkönyvben. A kisember hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül, parlamenti interpellációban említik a nevét, felkeresi egy újságíró, kollégái befolyásos emberként tekintenek rá, és egyik éjjel, álmában, még maga Hannibál is meglátogatja. Másnap jön a kijózanodás, és megláthatjuk, hogyan darálja be a hatalom a kicsi embert, hogyan lesz egy ártatlan tanulmány miatt a politikai jobboldal, a fajvédő demagógia áldozata.  

Fábri 1956-os filmjének forgatókönyve Móra Ferenc Hannibál feltámasztása című kisregényéből készült. A történet, a mondanivaló provokatívan aktuális és riasztó, érdemes tanulni belőle. A film kifejező képi világát nem könnyű a színpadi formanyelvvel szinkronba hozni, de Vidovszky György rendezőnek sikerül. A címszerepet Hunyadkürti György alakítja.  

lizi
2013.03.13