Kabaré
Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, 2014. január 12. 19:00
Nyugodtan állíthatjuk, hogy az a kép, amit innen, Magyarországról, a Broadway világáról elképzelni tudunk, erősen köthető John Kander és Fred Ebb munkásságához. Ha az eredeti helyszínt soha nem is láttuk, a musicaljeikből készült filmváltozatok…

…azért eljutottak mindenkihez, és aki valaha járt már színházban, biztosan beleütközött már egy Kander–Ebb-feldolgozásba. Legutóbb a Chicago filmváltozata futott be nagy ívű karriert, de hosszú a lista, szerepel rajta a New York, New York, A pókasszony csókja, a Funny Lady és nagyjából a Kabaréval indul.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban március 22-én debütál az aktuális Kabaré-feldolgozás Király Attila rendezésében, a szereposztás pedig kiegészül a színház tánckarával, akik Kit Kat girlök, pincérek, vendégek és matrózok figuráit hozzák, szóval tényleg garantált az eredeti revühangulat. Közben arról se feledkezzünk meg, hogy egy borzalmas történelmi kor hajnalán játszódnak az események, a második világháború hosszúra nyúlt előestéje ez az évtized, és mintha mindenki a végtelenségig akarna mulatni a berlini lokálokban. Rossz az előérzet. Ebben a zűrzavarban talál egymásra a fiatal amerikai író és a helyi primadonna. 

Sax Pál
2013.03.18