Menedék
Safe Haven, 2013 Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 115 perc
Egy fiatal nő egy rejtélyes esemény után az őt üldöző nyomozó elől menekül. Útja a buszpályaudvarra vezet, ahol véletlenszerűen jegyet vált egy épp akkor induló járatra. Üldözőjét sikeresen lerázva megérkezik egy óceánparti kisvárosba, …

…amit olyan hangulatosnak talál, hogy úgy dönt: ott marad. A helyieknek Katie néven mutatkozik be, és elkezd beilleszkedni. Pincérnőként vállal munkát, kibérel egy rusztikus házikót az erdő mélyén, barátságot köt a szomszédjával, sőt a szerelem is rátalál. Kölcsönös vonzalom alakul ki ugyanis közte és a helyi boltos, a közelmúltban megözvegyült, kétgyerekes Alex között. Katie zűrös múltja azonban éket verhet közéjük, ráadásul az elszánt detektív sem adta fel – miközben lassanként az is kiderül, mi elől menekül a főhősnő. 

A Menedék a bestselleríró Nicholas Sparks regénye alapján született. A Sparks-adaptációknak megvan az a tulajdonságuk, hogy esetükben sokkal jellemzőbb az író, mint a rendező vagy a sztárok személye. Az erősen túlértékelt Szerelmünk lapjaitól kezdve a Kedves John!-on át az Éjjel a partonig egytől egyig sorsüldözött, mégis egydimenziós hősök egymásra találását láthatjuk, akik szívszaggató tragédiák árnyékában küzdenek meg egymásért, kiszámítható fordulatok és édeskés hangulat közepette. Mindettől a Menedék talán csak annyiban tér el, hogy még a szokásosnál is unalmasabb és közhelyesebb (hihetetlen, de az alkotóknak még a bűnügyi szálat is sikerült teljesen érdektelenné varázsolniuk), a befejezés pedig egy bónusz kínos csattanót is tartogat. 

fürkész
2013.04.22