Civilek Éjszakája
Országszerte, 2015. október 10.
A nagy sikerre való tekintettel a Fiatal Magyar Művészek Egyesülete rendezi idén a Civilek Éjszakáját 2015. október 10-én szombaton. Az esemény célja a hazai civil szervezetek tevékenységének bemutatása, a hazai civil társadalom összefogásának erősítése, és ennek reprezentálása a társadalom felé.

Budapesten és szerte az országban 55 civil szervezet 21 helyszínen, vidéken 9 településen, 14 ponton várja változatos programokkal a látogatókat. A szervezetek tevékenységének sokszínűségéhez hasonlóan azok kínálata is igen gazdag. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetősége nagylelkű felajánlást tett a szegedi és a környékbeli civil szervezetek felé, amikor egyöntetűen rendelkezésre bocsájtotta az intézmény épületét, így „egy fedél alatt” az érdeklődők az összes bekapcsolódó szervezetet megismerhetik.

Budapesten házias jellegű ételkóstolóval, receptekkel, filmvetítéssel várják a Vegán Állatvédők a téma iránt érdeklődőket. Siófokon, Győrben, Egerben is helyet és figyelmet kapnak a civilek. De lesz még rendhagyó filmvetítés a Casa De La Musica udvarán, Boccia, diameditáció, kézműves-foglalkozások, élőszereplős társasjáték, ingyenes városi legenda vadászat a Budapest Smartwalks idegenvezetőjével, vak masszőr, ingyenes coaching, szociodráma, számos kiállítás, előadás, beszélgetés… 

„Szeretnénk megmutatni a magyar társadalomnak, hogy közös ügyeinkben lelkesedéssel, kitartással és kreativitással lehetetlennek tűnő célok is megvalósíthatók. Ezzel a rendezvénnyel kívánunk hidat építeni az emberek és a szervezetek közé, hitet adni és példát mutatni, hiszen mind egyazon közösséghez tartozunk. Emellett keressük a közös pontokat a civilek között, hiszen mindnyájan jó ügyekért dolgozunk” – mondta a 2013-ban Civilek Éjszakája programsorozat egykori főszervezője és ötletgazdája, Papp Helga. 

„Idén, egy év kihagyással újra a civil szervezeteké a kiemelt figyelem egy napra, a hagyományőrzést fontosnak tartom, ezért sem a célkitűzéseken, sem az esemény metódusán nem szeretnék változtatni, annyiban tér el a 2015-ös Civilek Éjszakája a korábbiaktól, hogy az októberi időjárásra gondolva, nem korlátozzuk le az eseményt kizárólag az esti órákra, hanem már délelőtt 11 órától kezdődhetnek programok szerte az országban” – tette hozzá Papp Helga. 

2015.10.05