Képzelt közösségek, magánképzetek – Privát Nacionalizmus Budapest
Budapest, Budapest Galéria, Kiscelli Múzeum, 2015. október 28. - december 13.
A nemzeti képzelet tárgyát és tartalmát vizsgálja az a nagyszabású nemzetközi kiállítás, amely Prága, Kassa, Pécs, Drezda, Krakkó és Pozsony után érkezett Budapestre. „A politikai mozgalmak közül a nacionalizmus kötődik legerősebben a vizualitáshoz…

…képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is” – ebből a gondolatból született a Képzelt közösségek, magánképzetek című tárlat, amely a Privát Nacionalizmus elnevezésű európai uniós projekt zárókiállítása. 

Közel negyven közép- és kelet-európai kortárs művész munkáit láthatjuk, a társadalmilag elkötelezett alkotók a nemzettel kapcsolatos képzeteinket, a nemzeti identitás formálódásának fázisait és a nacionalizmus problémáit fogalmazzák meg a művészet eszközeivel. A nálunk több új művel is kiegészülő, átfogó koncepcióban készült tárlat, amelynek létrejöttében hat ország nyolc intézménye, magyar és külföldi kurátorcsapat működött közre, két óbudai helyszínen, a Budapest Galériában, valamint a Kiscelli Múzeum Templomterében és Oratóriumában kapott helyet.  

2015.10.22