Aljas nyolcas
The Hateful Eight, 2015 Színes, magyarul beszélő, amerikai western, 168 perc
Tarantino nyolcadik filmjében (ő a két Kill Billt egynek számolja) visszatér a gyökerekhez, és Kutyaszorítóban módra egy egyetlen helyszínen játszódó kamaramozit vezényel le sok rosszfiúval – és egy rosszlánnyal –, akik egyáltalán nem bíznak egymásban.

A XIX. század második felében járunk, nem messze Red Rock városától, valahol az isten háta mögött. Egy kőkemény hóvihar egy fogadóként és rőfös boltként is üzemelő házba kényszeríti egy postakocsi megfáradt utasait, akik nagyrészt kőkemény fejvadászok, és az egyiküknél van egy fogoly is, akit egyenesen a bitófára visz. A fogoly sokat ér, így nem csoda, hogy emberünk azt képzeli, valaki megpróbálja majd kiszabadítani. Ebben a kellemesen paranoiás hangulatban akár egy-két órát is borzasztóan nehéz eltölteni, nemhogy több napot a vihartól elzártan, fegyveres férfiak és egy elvetemült nő társaságában.

Quentin Tarantino már a Django elszabadulban megmutatta, hogy nagyon érzi a westernt, és az Aljas nyolcas is tökéletesen hozza az érzést. Bár ennyi fontos szereplő közt nem lehet mindenki kiemelt, mégis gondoskodott arról, hogy mindenki megkapja a maga nagy pillanatát. Egy-két kivétellel ezek a figurák persze amolyan tarantinósan szószátyárok, és csak úgy ömlik belőlük a szó, de mivel érdekes a mondandójuk, ezt cseppet sem bánjuk. Bár a közel háromórás film első fele csupán alapozás ahhoz, hogy a pokol elszabadulhasson, megéri kivárni a csúcspontokat, mivel a rendező újfent képes meglepni bennünket néhány igazán kegyetlen húzással.  

Tulu
2015.12.24