Rosencrantz és Guildenstern halott
Budapest, Szkéné Színház, 2017. január 9. 19:00
Shakespeare Hamlet, dán királyfi című tragédiájának szereplőit később több szerző is életre hívta, így például Tom Stoppard is, abszurd darabjában. A két figura ezekben a feldolgozásokban központi szereplőként vesz részt a cselekményben.

Tom Stoppard igen sikeres és gazdag drámaírói munkásságának máig legsikeresebb darabja a Rosencrantz és Guildenstern halott. Stoppard a történetet filmre is vitte és a rendezést nem engedte át másnak, csak ő forgathatta le filmjét, mert valahol azt nyilatkozta, ha nem ő lenne a rendező, utálná a mozit. Később viszont azt mondta, ma már másként készítené el, legalább tíz percet kivágna a produkcióból. Stoppard Shakespeare Hamletjébe oltott abszurd komédiájában a főhősök megpróbálnak mellékszereplőként bolyongani egy igen szerteágazó és csapdákkal teli világban, a Hamlet történetében, megpróbálnak értelmet keresni a jelenlétüknek, a létüknek. 

A figurák ránk hasonlítanak, egyszerű hétköznapi emberekre, akik csak tengődünk a hatalmasok által megfogalmazott és elrendelt világban, és fogalmunk sincs mikor és hol, kik és miért döntöttek helyettünk az életünkről. A Szkénében a darabot Szikszai Rémusz rendezte, Rosencrantzot Nagypál Gábor, Guildensternt pedig Kaszás Gergő alakítja. 

2016.05.30