A Staféta és a Pesti Est bemutatja: Kitagadottak
Budapest, Ódry Színpad, 2017. február 18. 15:00
„Olyan darab, barátom, hogy láttára megfagy az emberben a vér és megdermednek mind a színész, mind a néző idegei…” – írta az egyik kritikus a színműről. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadára Friedrich Schiller Haramiák című drámáját Térey János fordításából Horváth János Antal és Olasz Renátó írta át Kitagadottak címmel.

A Haramiák Friedrich Schiller első teljes műve, amely 1781-ben született, írója akkor alig volt huszonkét éves. A darabot elsőként a mannheimi színház mutatta be óriási sikerrel, 1782. január 13-án. A közönség felállva tombolt, az előadást majdnem le kellett állítani. Az osztatlan siker azonnal hírnevet szerzett Schillernek a német irodalomban. Első kritikusa rögtön a „német Shakespeare”-t látta benne. A Haramiák első magyar nyelvű bemutatóját 1794-ben Kolozsváron tartották. 

Két testvér örökségért és szerelemért folytatott versengéséről szól a dráma. Franz és Karl Moor szélsőségesen öntörvényű figurák, akik megkérdőjelezik a morált és a társadalmat. A darab lázadó szelleme és viharzó áradása egy fiatalember gondolkodásmódjának hű lenyomata. 

Szereplők: Rába Roland, Baki Dániel, Waskovics Andrea, Mészöly Anna, Nagy Zsolt, Figeczky Bence, Konfár Erik, Hajdu Tibor, Hajdu Péter, Koroknai Sándor. Rendező: Olasz Renátó 

Bemutató: Ódry Színpad, 2017. február 18. 15.00

 

2017.02.02