Téli rege
Budapest, Radnóti Miklós Színház, 2018. május 19. 19:00
A késői Shakespeare-darabról Victor Hugo azt mondta, hogy „a szerző legkomolyabb és legmélyebb értelmű műve”. A drámát számos híres rendező feldolgozta, filmen és színpadon egyarát.

A Téli regét Shakespeare késői művei között tartják számon: a keletkezését az irodalomtörténészek 1610-1611-re teszik. Fő forrása Robert Greene prózában írt pásztorjátéka, a Pandosto, vagy az Idő diadala. Számos híres rendező feldolgozta, Peter Brooktól Sam Mendesig. Többször megfilmesítették, Goldmark Károly pedig operát írt belőle, amit 1908-ban mutattak be.

Mint a mesében – olyan boldogságban és békében – él együtt egy család ebben a történetben: férj, feleség és a kisfiuk. Ám elég egyetlen félresikerült pillanat, hogy a boldogság hirtelen a visszájára forduljon, és a vak indulatok vegyék át az uralmat… Egy különleges történet – nevezzük mesének –, boldogságból, féltékenységből, paranoiából és megbocsátásból összeszőve. Át téren és időn, bumfordi vaskos komédián és szívbemarkoló drámai konfliktusokon, át reményen és megadáson – egy talán sosem volt emberi és isteni feloldozás felé.  

2017.02.06