A székek
Budapest, Pesti Magyar Színház, 2019. február 23. 19:30
Ionesco életvégi tragikus tréfájában, A székekben találkozik először a színpadon Béres Ilona és Fodor Tamás. A darab lehetőséget ad a két művésznek arra, hogy maró öniróniával és humorral mutassák meg mindazt, amit az ő korukban a színházról, az életről, a párkapcsolatokról, a társakról, a világról tudniuk lehet.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy két olyan színészlegenda talál most egymásra a Magyar Színház színpadán, akik talán csak tényleg erre a lehetőségre vártak, hogy összegezzék színészi és színházi tapasztalataikat.

Fodor Tamás és Béres Ilona egymástól eltérő utat járt be. Fodor Tamás az alternatív színházak felől érkezett, színészként, rendezőként, színházalapítóként (még szinkronrendezőként is) működött az évtizedek alatt, míg Béres Ilona a hagyományos kőszínházi karrierjéből kirándulva indult el időnként az alternatív irányba, óriási érdeklődéssel kísérve.

A székek tartalmát tekintve egy öreg házaspárról szól, akik egy tenger övezte kis sziget tornyában élnek, és a férfi a nagy és végső életigazságát még utolsó erejével megosztaná a világgal. A világ erre csak a maga módján vevő. A kinyilatkoztatásra érkező vendégek láthatatlanok, és csak a színpadon elszaporodó székek száma jelzi, hogy egyáltalán vannak.

2018.04.19