„Úgy dolgoztam az Utóhatáson, mintha egy másik rendező filmje volna” - Christopher McQuarrie
A sztárja a bokáját törte, miközben minden idők leglátványosabb kaszkadőrjeleneteivel büszkélkedő közös filmjüket forgatták, de Christopher McQuarrie nem esett kétségbe, inkább előnyt csinált a hátrányból.

Az évek során egészen elképesztő kaszkadőrmutatványokat láthattunk a Mission: Impossible-filmekben, de a 9000 méteres HALO ugrás még ezek közül is kiemelkedik. Kitől származott az ötlet? 

 

Tommal már évek óta beszélgettünk arról, hogy kéne egy hasonló jelenetet csinálnunk. Az Utóhatás sztorija lehetővé tette, hogy megvalósítsuk az álmunk. Logisztikailag hihetetlen bonyolult jelenet volt: a kamerás csapat mozgatásától kezdve a biztonsági előírások betartásán át egészen addig, hogy a fényviszonyok miatt mindennap csak néhány perc állt rendelkezésünkre a végrehajtásra. Ennél jobban nem igazán tudtuk volna megnehezíteni a saját dolgunk. 

 

Már hetedik alkalommal dolgoztok együtt. Hogy néz ki a közös munka a gyakorlatban? 

 

Olyan gyorsan és hatékonyan kommunikálunk egymással, hogy azt senki más nem tudja követni. Időnként emlékeztetnünk is kell magunkat, hogy csak mi vagyunk, akik tudják, mi a fene folyik itt. 

 

Ez a franchise mostanáig arról volt híres, hogy minden részt másvalaki rendezett. Nagy nyomást jelentett, hogy te vagy az első visszatérő rendező? 

 

Tegyük tisztába a dolgot! Egyetlen normális ember sem csinálná meg ezt kétszer. Talán pont ez az oka, hogy én viszont igen. A tradíció ott volt előttem, ezzel nem tudtam mit kezdeni. Annyiban próbáltam ennek megfelelni, hogy úgy dolgoztam az Utóhatáson, mintha egy másik rendező filmje volna. Meglátjuk, kijött-e a lépés. 

 

Mondhatjuk, hogy ez egy direkt folytatása a Titkos nemzetnek, mint ahogy a Spectre is a Skyfall folytatása volt a Bond-filmeknél? 

 

Teljesen ellenkező irányba mentem el, mint a legutóbbi Bond-mozik. Azok úgy működnek a legjobban, ha egymás után megnézzük őket. Azt akartam, hogy az Utóhatás önálló filmként is megállja a helyét. Persze, ha láttad a korábbi filmeket, annál jobb. 

 

Mitől más az Utóhatás, mint a korábbi részek? 

 

A franchise-nak fejlődnie, változnia kell. A Titkos nemzet egyfajta Greatest Hits volt az eddigi részekből, az Utóhatással pedig elindultam egy új irányba, persze figyelembe véve mindazt, ami korábban történt. 

 

A Titkos nemzet több jelenete főhajtás volt Hitchcock előtt. Mondhatjuk, hogy az Utóhatás a ’70-es évek filmjei előtt tiszteleg mind képileg, mind hangulatában? 

 

Szándékosan biztosan nem csináltam ilyet, egyedül ahhoz ragaszkodtam, hogy a történet emocionálisan sokkal erősebb legyen a karakterek számára. Az, hogy a film a hetvenes évek mozijaira emlékeztet, egyszerűen abból ered, hogy annak a korszaknak a filmjeiért rajongok leginkább. Szeretném, ha az én filmjeim képi világa is valami hasonló lenne, de sosem jutottam el odáig.  

 

Hogy érezted magad, amikor Tom eltörte a bokáját a tetős ugráskor? 

 

Szörnyű volt, hogy ez megtörténhetett, ugyanakkor megkönnyebbültem, hogy nem történt ennél rosszabb. 

 

Egy ilyen pillanat nem teszi óvatosabbá az embert? Mégiscsak emlékeztet bennünket rá, hogy még Tom Cruise se sebezhetetlen. 

 

Sosem gondoltam Tomra sebezhetetlenként. A Tommal való közös munkám óta tudom, hogy a legkisebb kaszkadőrmutatvány is ugyanolyan veszélyes tud lenni, mint a legnagyobb. Szerencsére a sérülés nem sokat változtatott a munkánkon, egyszerűen más sorrendben végeztük a dolgunkat. Én beültem a vágószobába, míg Tom azzal volt elfoglalva, hogy meggyógyuljon. Ő a gyógyulást is legalább olyan komolyan veszi, mint bármi mást az életben.  

 

Mit jelentett számodra, hogy kaptál egy kis szünetet forgatás közben? 

 

Volt időm alaposan körbejárni a filmet, amit épp készítettünk, és meg tudtam csinálni a szükséges átírásokat a forgatókönyvben. Tom sérülése szerencsére semmit nem ártott a filmnek. 

 

 

Tulu/UIP-Duna Film
2018.07.30