A vihar
Budapest, Budapest Bábszínház, 2019. május 9. 19:00
Shakespeare utolsó drámája mese és elmélkedés a politikáról. A mesében lelepleződik a kisszerűség és az ostobaság, és valódi hatalomnak tűnik a bölcsesség és a morális tartás.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a Budapest Bábszínház mottóját: #abábnemkorosztályhanemműfaj. Ezt bizonyítja a színház 2018-19-es évadának első bemutatója is, hiszen Shakespeare A vihar című kései mesterművét a megbocsátásról, a nagylelkűségről és a megvilágosodásról kifejezetten felnőtt nézőknek szánta a rendező, Szikszai Rémusz. Az ő értelmezésében A vihar nem véletlenül kapott 16+ karikát. Szikszai Rémusz abban hisz, hogy minden korosztálynak az őket foglalkoztató kérdésekről kell előadást készíteni. Egy felnőttet pedig jobban izgatja az elmúlás problémája, másképp összegez, másképp gondolkodik a halálról, a félelmekről, mint egy kamasz.

Prospero birodalma Shakespeare szerint a hangok szigete, ezért a zenének és a hangoknak különleges jelentősége lesz az előadásban. Dinyés Dániel írja a dalokat Nádasdy Ádám fordításához, és két DJ is közreműködik: Bolcsó Bálint és Kovács Jázon. A különböző, sokszínű bábtechnikákat Hoffer Károly tervező jegyzi. Prospero szerepében Fodor Tamást láthatják a nézők, a lányát, Mirandát Pájer Alma Virág alakítja.

A vihar másodszor kerül a Budapest Bábszínház repertoárjára, első alkalommal 1988-ban – akkor még Állami Bábszínháznak nevezték – Garas Dezső rendezte az előadást, és Prospero szerepét is ő játszotta.  

16+ 

2018.09.27