Kalifornia aranya – Magyar „aranyásók” a Vadnyugaton
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2019. március 8. - május 28.
Az első igazán világméretű aranyláz 1848. január 24-én vette kezdetét, amikor James W. Marshall Colomában aranyrögre bukkant. A felfedezés híre néhány éven belül emberek százezreit csábította a világ minden tájáról Kaliforniába, ahol a becslések szerint az első öt év folyamán 370 tonna aranyat termeltek ki.

Kalifornia, amely csak 1850-ben vált az Amerikai Egyesült Államok tagállamává, ebben az időben maga volt a kegyetlen Vadnyugat, ahol csak a legbátrabb és legkeményebb férfiak maradtak talpon és életben. Ebbe, a számukra ismeretlen környezetbe csöppent bele az 1848–49-es szabadságharc leverését követően az a féltucatnyi magyar emigráns, zömmel volt honvédtiszt, akik széles körű természettudományos ismereteiknek és műszaki képzettségüknek köszönhetően kiemelkedtek a szerencsevadászok tömegéből, és igazi sikertörténetet vittek végbe.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán megismerhetjük a magyar „aranyásók”, köztük az erdélyi arisztokrata családból származó Wass Sámuel gróf és társai, Molitor Ágoston, Uznay Károly, Fornet Kornél és Haraszthy Ágoston, valamint közös nemesfémfinomító és bányamérnöki cégük a Wass, Molitor & Co. történetét, és néhány igazi numizmatikai ritkaságot is megcsodálhatunk.

2019.03.18