Dollár Papa Gyermekei: Árvácska
Sorozatunkban egy-egy színdarab kulisszatitkait fürkésszük azzal a nem titkolt céllal, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az alkotókat és a közönséget. A Trafóban jártunk, az Árvácska című előadáson.

7.

Ördög Tamás rendező ötletét, miszerint ezt a regényt akarja színpadra vinni, a dramaturg, Bíró Bence először megmosolyogta a téma borzalmassága és színpadi adaptációjának nehézsége miatt. Kezdetben lehetetlennek, őrültségnek tűnt. 

6.

A próbafolyamat első két hetében csak olvasták és értelmezték a szöveget. Ördög számára mindig fontos, hogy az adott darab közel kerüljön a játszó színészekhez, a mondatok az ő szájuk íze szerint hangozzanak el. 

5.

A Móricz naplója és több írása alapján is kialakult adaptáció során kristályosodott ki, mennyi szereplője lesz az előadásnak. Így jött a képbe Kulka János is, aki nemcsak színészileg és korban volt megfelelő a lány történetét „hallgató”, néma szerepre, hanem személyes történetéből fakadó erős jelenléte miatt is. 

4.

Az alkotók nagyon sokat nevettek a próbafolyamat során. Az irónia és az eltartás eszközeivel próbálták magukat „megóvni” a szörnyen erős jelenetek lelki megterhelésétől. Sokat „bénáztak” és szenvedtek azon, hogy az erőszakos pillanatokat hitelesen jelenítsék meg a színpadon. 

3.

A darab elején feltűnő állathangos játék az előadásban szereplő gyerekek ötlete volt. 

2.

Móricz egyáltalán nem ismert Csibe című drámájából, valamint a Csibe színházban járt című novellájából is találunk szövegrészleteket az előadásban. Georgita Máté Dezső figurájának ötlete is Móricz kudarcosnak ítélt színdarabjából jön. 

1.

Az előadás utolsó momentumán sokat vitatkoztak az alkotók, a befejezést többféleképpen is kipróbálták már. 

Németh Fruzsina Lilla
2019.04.04