A rendszerváltás évére emlékezik a Múzeumok Majálisa a megújult Múzeumkertben
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, május 18 - 19.
A 24. Múzeumok Majálisán, május 18-án és 19-én több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a megújult kertet és a Nemzeti Múzeum klasszicista épületét, ahol színes programok, koncertek, kézművesvásár és fesztiválhangulat várja a családokat, érdeklődőket.

Idén az ICOM aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition - A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője. Ez a gondolat a múzeumok kulturális megtartó erejére és a hagyományok közösségmegtartó jelentőségére irányítja a figyelmet, emellett pedig fókuszba kerül a rendezvényen az 1989-es rendszerváltás is, amelyhez több program is kapcsolódik majd.  

 

A majálison 105 múzeum képviselteti magát. A látogatók többek közt felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthetnek egy tűzoltó- vagy postásegyenruhát, lovagi felszerelésben, valamint barokk és reformkori ruhában pózolhatnak, hennatetoválást készíthetnek és elsajátíthatják a korongozás fortélyait, a gyerekeket emellett további kézműves-foglalkozások is várják. 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a sorsfordító rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozattal készül KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. A múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 mindenki számára megidézi a rendszerváltoztatás évét, a Múzeumkertben felállított sátrakban pedig egyéb dokumentumok, fotók, tárgyak – pl. táskamagnó, Commodore 64 számítógép, diavetítő, írógép és tárcsás telefonon – segítik még jobban az emlékezést. 

 

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, de a kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jut. 

 

A 24. Múzeumok Majálisának első napja (2019. május 18.) a Múzeumok világnapjára, szombatra esik, a múzeum ezért 22 óráig nyitva tartja kapuit, vasárnap a múzeum épülete 18 óráig lesz nyitva, a múzeumkerti programok azonban este 22 óráig zajlanak majd. 

2019.05.03