Főtt kukorica – a strandkaják dobogósa
Sok helyen olvasható, hogy mennyire egészségtelen, ennek ellenére nagy-nagy népszerűségnek örvend a strandokon. Naná, hisz sárga szemei megigéznek, az illata elvarázsol, és még az ára is gyerekbarát. Éves szinten néhány strandos csőtől önmagában még nem hízol el, és talán a vércukrod sem ugrik fel.

Előnyei 

Lelki szemeid előtt megjelenik egy balatoni strand csodás gyepje, a víz kékeszöldje, a sirályok. Szinte hallod a tó lágy csobbanásait, a lubickoló gyerekek zsivaját, a lombok finom susogását. Bőrödet izzítja a nap, de már véd a naptej, orrodba különböző szagok szivárognak. A klasszik napolaj illata sűrű, a kürtőskalácsé édes, a lángosé fokhagymás, a testeké különböző, a vízé friss/állott és a kukoricáé izgatóan ismerős. Éhes vagy, de nem bírsz ételre gondolni. Egyedül a főtt kukoricáról tudod elképzelni, hogy ebben a hőségben jólesik. Na oké, ezzel nincs mindenki így, nagy a sor, fogy a hús, a hotdog, a hűsítők meg minden. Azért a kukorica mégis nyerő ilyenkor. Miért? 

Finom. Gusztusos. Könnyebben emészthető, mint egy jó zsíros lángos. Viszonylag szépen ehető – nem csorog, mint a hamburger, nem kúszik ki a szádból, mint a spagetti, nem nyúlik, mint a rántott sajt. Zöldség – annyira nem egészséges, mint a petrezselyem, de azzal nem is laksz jól. Némi vitamin ebben is van (A-, E-, K-vitamin, béta-karotin). Mértékkel szinte minden egészséges. Ráadásul még MINDIG egészségesebb, mint mondjuk a palacsinta. De persze azt sem kell száműzni életünkből, mert az egy másik az életet vidámabbá tevő finomság. Baráti az ára – ez persze szubjektív, hiszen nyersen és otthon megfőzve lényegesen olcsóbb, ez viszont mindennel így van. Az étlap egyéb kínálata között viszont kimondottan pénztárcabarát, és még mindig kevésbé rak tele és nehezít el, mint egy oldalas. Bár ez valakinek nem kimondottan előny. 

Hátrányai 

Erősebbeknek, magasabbaknak egy cső kukorica maximum snájdig előétel, kvázi egy kis sós sárga semmi. Ritkább fogazatúaknak maga a pokol – vagy inkább a sűrű fogsornál okoz gondot? Mindenesetre, ha harapod, egy része megy tovább, és egy jó részt még piszkálgatni kell. Majd mielőtt továbblépsz evés után, érdemes belenézni egy olyan tükörbe, ahol nem lát nagyközönség, és diszkréten el tudod távolítani a makacs maradékot. Talán ezért egyik nyáron úgy ettük, mint a szőlőt: egyesével szedtük le a csőről a főtt szemeket. Így sokáig tartott és nem kellett fogselymezni. Elkukoricázgattunk. Hizlal – ezt már megbeszéltük. Módjával ehető. Sós – ne sózd. 

A kukorica ára a 70-es években 6 forint volt körülbelül, ma cirka 500, de strandja válogatja. Balatonfüreden a Tagore-sétányon, a mólóhoz közel is kapható mozgóárusnál.  

Pesti Est-tipp: 

Ha magad is főzöl kukoricát, mert a strandon nem ettél eleget, a levelét és a gyökerét is felhasználhatod, ugyanis azok gyógyhatásúak. Főzete hólyagproblémák esetén segít, valamint fogyasztásával megelőzhető a vesekő és a vesehomok kialakulása. Ha mozgás is társul hozzá, a vesekőnek esélye sincs. 

Szálka Sarolta
2019.06.25