Szedd magad! – Sárgabarack mindenhol
Aurora, Bergeron, Ceglédi arany, C. bíbor, C. óriás, C. piroska, Goldrich, Gönczi magyar, Hargrand, Kioto, Ligeti óriás, Magyar kajszi, Mandulakajszi, Orange Red, Pannonia, Pinkcot, Spring Blush és Szegedi mamut, de ez nem az összes.

És ezt itt mind kajszifajta. Korábban érő, később szedhető, kicsi, közepes és nagy. Mindenféle. Nézzük, hol szedhetők Pest megyében! 

Helyszínek: 

Diósd – a Kesztler család kertjében június végétől lehet kajszit szedni. A pontos helyszín a mellékelt linken megtalálható, de érdemes a megadott telefonszámon egyeztetni. Általában reggel 8 és este 8 között szabad a pálya. 

További információ >>  

Pécel 1. – Hardi Miklós kertjében is várnak barackot szedegetni. A 31. számú főútról kanyarodj le Pécel és Maglód között a Fáy-tanyai lehajtónál, majd az aszfaltúton a Kati Majort jelző táblánál menj még egyenesen tovább kb. 250 métert, ott fordulj balra, és 200 m-re jobb oldalon meglátod a birtokot. Start július eleje, de itt is egyeztess, mielőtt indulsz. 

További információ >> 

Pécel 2. – Érik a gyümölcs a Koricsánszky Tanyán is, az Apácadomb másik oldalán. De a pontos koordinátákat a csatolt linken megtekintheted. A nyitvatartásról kérdezd az őstermelőt, és készülj sok ládával, mert a barackot könnyebb szedni, mint az epret, ráadásul méreténél fogva hamarabb telik meg vele minden: láda, vödör, csöbör, kosár. 

További információ >>  

Pomáz – A Dolinai út végén, a Piliskert Kft. is folytatja a szedőakciót. Sárgabarack náluk június 20-tól elérhető a fákon elméletileg, minden nap 10 és 17 óra között. Itt leszedve is megvásárolhatod a gyümölcsöt. 

További információ >>  

Soroksár – A Szent István Egyetem Tangazdaságában is lehet szüretelni, többféle fajta barack lesz. Kezdés július elején várható. 

További információ >>  

Szob – Szokás szerint a Szobi Gyümölcskertben találkozunk, de a pontos koordinátákat még azért lőjük be, miután érdeklődtünk a gazdaságnál. A csodás Dunakanyar eme szakaszának elérhetőségei alant megtalálhatók. 

További információ >>  

Törökbálint – egyrészt a Kesztler család birtokán, másrészt a Márton család kertjében lehetséges a téli befőtt alapanyagát begyűjteni. Előbbi elérhetősége megtalálható az első menüpontban, Diósdnál, utóbbiról pedig itt lehet többet megtudni:  

Pesti Est-tipp: 

Szedés után egyél is, mert ez a szépséges halványpiros beütéssel színezett napsárga gyümölcs kincseket tartalmaz. A- és C-vitamint, folsavat, niacint, kalciumot, foszfort. 85%-a víz! Frissen a legjobb, de befőttnek vagy fagyasztva is elteheted. És persze lekvárformában is szupercsúcs. Én kamaszkoromban összenyomós technikával is alkottam már belőle dzsemet, főzés és cukor nélkül – egyszerűen vásárlásnál legalulra tettem. Ehető volt, de a klasszik azért jobb. 

Szálka Sarolta
2019.07.02