Tartuffe
Budapest, Nemzeti Színház, 2020. március 28. 19:00
Molière egyik legismertebb vígjátékát, az 1644-ben született és még ugyanebben az évben betiltott Tartuffe-öt David Doiasvili rendezi a Nemzetiben.

A grúz rendező eddig bemutatott két rendezése a Nemzetiben – a Szentivánéji álom és a Cyrano – valamint az első MITEM-re meghívott Macbeth előadása sejteti, hogy nem fog megállni a kiszólások szintjén, hanem az archetipikus, minden korra és bizonyos értelemben kisebb nagyobb mértékben mindannyiunkra jellemző színlelés mélyebb rétegeit boncolgatja majd. 

A vígjáték története egyszerű, a mű mégis zseniális. Orgonék jómódú házában egy mélyen vallásos alak, Tartuffe egyre nagyobb befolyással bír, s a helyzet már azzal fenyeget, hogy Orgont kiforgatja vagyonából, és a lánya kezét is megszerzi. Hamarosan mindenki átlát Tartuffe ármánykodásán – kivéve Orgont. A család tervet eszel ki, hogy lebuktassák a csalót.

A darabot 1664-ben Versailles-ban mutatták be, ám az udvar befolyásos tagjai rávették XIV. Lajost, hogy tiltsa be a darabot. Előadását csak 1669-ben engedélyezték újra. Abban az időben is nagyszerű reklámnak bizonyult azonban a betiltás, mert a február 5-i bemutatóra özönlöttek a nézők. De az, hogy e lelkesedés nem csökkent később sem, már a mű üdeségét, érvényességét mutatja. Megszámlálhatatlan színpadi olvasata van napjainkban is, minden alkotó megtalálja a maga Tartuffe-jét, aszerint, hogy épp mit akar üzenni a világnak, melyik torz társadalmi jelenséget igyekszik górcső alá venni.  

2019.10.09