k2 Színház: Karnevál
Ezúttal a k2 Színház Karnevál című előadásának a titkait fürkésztük. Ez a maratoni darab a nézőket egymással is összehozza.

10. A társulat már néhány éve szeretett volna foglalkozni a Karnevállal: az előadás ötletét először Fábián Péter hozta szóba, aki arról beszélt, milyen vonzó ez a teljesen széttartó anyag, ami egyszerre szól mindenről és semmiről. 

9. A teljes szövegkönyv 222 oldal és 341 363 karakterből áll. Hamvas Béla Karneválja 2 113 429 karakter, így az előadás során a regény hatoda hangzik el. 

8. A színészek először ijedtek és bizonytalanok voltak, sőt nem is hittek a feladat kivitelezhetőségében. Ezek a kételyek aztán fokozatosan eltűntek, és már-már eseménnyé vált, amikor bizonyos időközönként a két rendező, Benkó Bence és Fábián Péter elé járult valaki, hogy na, most végre megértette, és rájött, hogy ez mégiscsak működik. 

7. Tulajdonképpen hat külön előadásról beszélhetünk a Karneválon belül, mindegyik felvonás más stílusban készült. A leghosszabb alig több mint két óra, a legrövidebb pedig negyvenöt perc, a teljes játékidő pedig kilenc óra. 

6. A végeredmény alig változott az eredeti elgondolásokhoz képest, a leghangsúlyosabb újítás az volt, hogy a két rendező is beállt játszani. Ők ketten a regényt is átszövő Író–Bormester párbeszédeket tették magukévá, ezáltal pedig jelentős szövegmennyiséget vettek el a többi színésztől, akik ennek igencsak örültek. 

5. Még a próbafolyamat elején járt a társulatnál Nyitrai Tamás, aki azt mondta, hogy a Karnevált valójában nem kell érteni, mert az egész egy nagy kaaaa-vaaal-káááád. Ezt a kibúvót aztán sokszor használták is, ha valakinek kérdése volt. 

4. Az egyik felvonásban elfelezik a nézőket, így mindenki csak a történések egyik felét láthatja. Aki szeretné megkapni a teljes képet, annak kétszer is meg kell néznie a darabot. 

3. Az előadásnak majdnem lett egy állatszereplője is, de végül a szóban forgó nyúl nem kapott szerepet. Különös hangszerek, kolbászok és Karnevál-kötetek azonban jócskán vannak. 

2. Az alkotók rengeteg levelet kapnak a közönségtől, sőt a nézők között is különleges kapcsolat alakul ki a kilencórás előadás alatt: a budapesti bemutatón két részben játszották a Karnevált, a második nap végén pedig elhangzott két, egymás számára ismeretlen néző között, hogy milyen furcsa lesz nekik, hogy másnap már nem találkoznak. 

1. A szöveg nagyon pontos adaptáció, a jó szokástól eltérően nem is írtak bele semmit a rendezők két mondatot leszámítva. Ha valaki rájön, melyik ez a két mondat, visszafizetik a jegy árát. 

Dézsi Fruzsina
2019.12.19