Időgép – Új válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből
Budapest, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 2020. augusztus 20. - 2023. január 1.
Az új kiállítás nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást.

A múzeum mintegy 800 darabot számláló gyűjteményéből olyan műveket válogattak össze, amelyek a személyes, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait tárják a néző elé, a kurátor, Szipőcs Krisztina személyes nézőpontjából. 

A kiállítást az idővel, az idő múlásával és nevezetes dátumokkal kapcsolatos művek vezetik be, majd családi fotókon, naplókon keresztül kapunk betekintést egyéni életsorsokba és családtörténetekbe, a közép-kelet-európai privát történelembe.

A nem túl távoli disztopikus jövő, illetve futurisztikus jelenünk a témája az orvostudománnyal, valamint az emberi testtel és pszichével foglalkozó egyik installációnak, valamint annak a filmnek, amely a legújabb kori hadviselés, a háborús traumák és a virtuális valóság témáját mutatja be.

A kiállítás bemutatja azokat a valóságos és elképzelt technikai eszközöket, melyek célja a pillanat, a valóság minél tökéletesebb fotográfiai rögzítése. Vizsgálat tárgya lesz az állókép és a mozgókép, valamint (sajtó)fotó és festmény viszonya. 

Picasso kapcsán fény derül arra, hogy miként reflektálnak nagy elődeikre, a festészet történetére a huszadik század legnagyobb újítói, láthatatlan hálót szőve korok, művek és művészek között. Végül felsorakoznak azok a művek is, melyek a szokásosnál hosszabb idő alatt, számtalan részből, variációból, munkából állnak össze egy-egy monumentális alkotássá, így bemutatásukra csak ritkán adódik alkalom. 

2020.08.17