Szántói Lilla: A látvány érintése
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2020. augusztus 26. - október 11.
Szántói Lilla fotográfus a kiállításon bemutatott sorozatai taktilis érzékelésen alapuló jelenségeket ragadnak meg különféle fotográfiai technikákkal.

Szántói Lilla fényképei és fotókönyvei érzékeny, finom rezdüléseket, észrevételeket mutatnak meg, melyek által nemcsak az érintéssel járó különböző formákat és mozzanatokat figyelhetjük meg, de ráismerhetünk azok fontosságára és szükségességére: az érzékelések érzésére.

Az Érintés (Touch) című sorozat a telefonok képernyőjén végzett mozdulatainkat, gesztusainkat vizsgálja. A fényképeken megörökített pillanatnyi jelek konkrét események lenyomatai, arról azonban csak találgathatunk, hogy valójában mi történt. 

A Szél (Wind) című sorozat és fotókönyv egy utazáson készített képekből áll. Akár a haiku költészetben, a fényképek pillanatképekként, a természet tanulmányozására és megértésére fókuszálnak. A fényképek egy könyv lapjain jelennek meg, mely rizográf nyomtatási technikával, vagyis egy sokszorosító grafikai eljárással készült.

A legújabb, Kulcsszó: könyv (Keyword: book) című munka ihlető képe a családi archívumból került elő. Eta mama kezében könyvvel, otthonkájában ül a kanapén. A sorozatból, a gyűjtemény képei közül kulcsszavazott kereséssel választott képek részleteit kiemelve, a könyvek különböző érintési módjait ismerhetjük meg. A képekhez társított kulcsszavak együttesei pedig szinte versekként működnek. 

A tárlat augusztus 26. és október 11. között ingyenesen látogatható a Capa Központ Project Roomban.

2020.08.17