Shaft (2000)
színes amerikai feliratos krimi 100 perc 2000
Egy legendás, 71-es film remake-je: a kőkemény fekete nyomozó harca a korrupcióval, a bűnnel és a maffiával - magyarán az egész világgal.


Az 1971-es év legalább három kemény fickót adott a világnak: az egyik e sorok írója, de ezt most nem domborítanám ki annyira; a másik Piszkos Harry, alias Clint Eastwood, a törvényenkívüli fehér zsaru, a harmadik pedig John Shaft, azaz Richard Roundtree, a törvényenkívüli fekete. A filmtörténeti kézikönyvek egybehangzó állítása szerint a Shaft a hetvenes évek afro-amerikai identitásának alapjait teremtette meg: egy tökös fekete zsaru, aki mindenen átmegy, csak hogy az igazságot kiderítse, és esküjéhez híven szolgáltassa is. Szexi, macsó, okos és kemény: ez Shaft, a csúcsmodell.Nem csodálkozhatunk azon, hogy majd' harminc évvel az eredeti után elkészült az új film, bár a történetnek nem sok köze van a hetvenegyes filmhez. A két munkát mindössze a főhős figurája és Roundtree köti össze: az egykori Shaft itt is játszik, bár csak egyszerű nagybácsiként tűnik fel a színen.

Nem is a sztori a fontos itt: egy szókimondó zsaru, aki szembekerül rendőrtársaival, a helyi kisstílű és a távolabbi nagystílű bandákkal, ha igazságtalanságot érez, jelvényét habozás nélkül belevágja a piszoárba, feltűnően gyakran használja fegyverét és igen magabiztosan bánik a nőkkel.

Shaftet ezúttal Samuel L. Jackson személyesíti meg, és nyugodt szívvel mondhatom: Jackson legalább akkora király, mint egykor Roundtree volt. Hiányzik ugyan az eszméletlen barkó és az eszményi afro-frizura, de a kortárs, tökkopasz Shaft ezerszer vészjóslóbb, mint az egykori.
A mostani Shaft mestere John Singleton annak idején a mindössze huszonhárom évesen készített Boys N the Hooddal robbant be a filmes életbe, nagyjából egy időben Spike Lee-vel. Azóta nem hallottunk róla túl sokat, de úgy tűnik, nem nagyon mondott le a fekete témájú filmekről. A Shaft megcélzott közönsége is ez, de a kiváló színészek, mint Dan Hedaya és Toni Collette, az olyan sztárok, mint Jackson vagy Vanessa Williams, illetve a vad akciók, a látványos fényképezés mindenki számára jelentős izgalmakat ígérnek.
Dukász Izidor
2000.11.08