Z, a hangya
Woody Allen ízeltlábú mivolta azóta gyanítható, hogy 1972-es szexuális oktatófilmje kivágott záró-epizódjában egy sikeres nászt követően bekebelezésre váró póklegényt alakított.


Három éve e filmben valódi fajára is fény derült; a kérdés csupán annyi, vajon a folyton gojkirálynő után áhítozó parány ízeltlábú dolgozója vagy harcosa az álomgyári élbolynak: Z, a neurózisos rovar-lúzer ugyanis modelljéhez hasonlóan egyszerre szorgos kisiparos és a diadalért fáradhatatlanul harcba szálló kiskatona. Az Allen-életmű első animációs filmje, amelyet csupán íróként és hangyahangként jegyez, az évtized legmulatságosabb Woody-opusza és bogáreposza egyben, gyermekeknek szánt egyenmeséjéből percenként kijut egy-egy geg a família ivarérett hányadának. Vérbeli családi mozi karácsony délutánra, de a termesz-mészárlásnál inkább küldjük ki bejgliért a kiskorút.

****Extrák:

Négy werkfilm végigvisz az animáció minden fázisán, a két rendező lelkesen kommentálja a filmet (kiderül, hogy a hangyák tényleg isznak a levéltetvek hátsójából!).

****

Hang: magyar, cseh, lengyel surround, angol 5.1
Kép: színes, 16:9/1.85:1
Felirat: magyar + 3 nyelvAnt Z, 1998, amerikai animációs film Hossz: 84 perc Rendező: Eric Darnell, Tim Johnson Hangok: Woody Allen, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Christopher Walken
vadalma
2001.12.07