Senkiföldje
No Man's Land. színes, feliratos bosnyák-belga-francia-szlovén-olasz-angol filmdráma 98 perc 2001
A több évtizeddel ezelőtt, vagy távoli tájakon dúló háborúkkal szemben a Jugoszlávia felbomlását kísérő fegyveres konfliktusok kifejezetten traumatizálják a fejlett világ társadalmait immár több mint tíz éve. Hiszen itt olyan emberek ölik egymást, amilyenek mi vagyunk. A délszláv tragédiát más és más formában feldolgozó filmek biztosan számíthatnak a nemzetközi filmfesztiválok figyelmére, sőt gyakran díjaira is, és a művészmozik közönsége is kiéhezve veti rá magát a téma művészi feldolgozásaira - emlékezzünk csak az Eső előtt és az Underground kultikus sikerére.


Danis Tanovic szatírája egy sereg fesztiváldíj után most a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára is jelölést kapott, és minden esélye megvan rá, hogy a közönség is keblére ölelje, ugyanis egy izgalmas és máig feldolgozatlan problémáról szól könnyed hangvételben, humorral, ugyanakkor a helyzet tragikumát sem leplezi el.


A szerb-bosnyák fronton vagyunk 1993-ban. Két ellenséges katona egy elhagyott lövészárokban reked az egymással fedezékből farkasszemet néző seregek között. Egyikük sem képzett, a harchoz a ravasz meghúzásánál többet nem értenek, de etnikai hovatartozásukban annál szilárdabbak. A lesipuskások és a taposóaknák csapdájából az ENSZ békefenntartóinak egyik francia egysége igyekszik kiszabadítani őket, ám egyetértés a békefenntartók között sincs. A parancsnokok határozatlanok, és főként semmibe sem akarnak beavatkozni, az elmaradhatatlan tévéstábok pedig oktondiságukkal hol segítik, hol gátolják a mentőakciót.A görbe tükörben minden résztvevő fél gyengéi és hamisságai kiütköznek, senki nem ússza meg szárazon. Bár a film egyes komikus szituációi kissé mesterkéltek, kijózanító befejezése nem hagy kétséget a téma komolyságát illetően.
nelson
2002.02.28