Vanília égbolt
Hősünk jóképű, gazdag, kedvelik a nők - úgy tűnik, képtelen veszíteni. Egy partin azonban betoppan életébe A Nő, s hirtelen már van mit félteni. Hamarosan egy autóbalesetből kifolyólag teljesen összeroncsolódott arccal ébred. Arcával együtt régi önmaga is elveszni látszik, s az új kérdés: tud-e, akar-e így tovább élni?


Ezen a ponton a csavaroktól korántsem mentes történet mindenkit átverve észrevétlenül átcsusszan a virtualitásba. Az eredeti ötlet a spanyoloktól származik, kikről - ha máshonnan nem, az Almodovar-filmekből - tudhatjuk, igen furmányos történetek kiagyalására képesek. Egy derék spanyol filmmunkás (jegyezzük meg a nevét: Alejandro Amenábar) tehát írt és forgatott egy remek filmet Nyisd ki a szemed! címmel, karizmatikus délszaki színészekkel, agyafúrt történettel. Ütős filmtémát kitalálni pedig nem könnyű, tudja ezt Cameron Crowe is, aki vélhetően kimerült a történetek kitalálásában - hiszen eddigi filmjeit (pl. Facérok, Jerry Maguire, Majdnem híres) forgatókönyvíróként is jegyezte -, és iziben lenyúlta a spanyol fiúk sztoriját. Márpedig, ha Hollywood lenyúl egy sztorit, abból nagyobb, szebb és (nem csak majdnem) híresebb film lesz, mint vala az eredeti. S így lőn. Főszerepben nagy sztár: Tom Criuse. (Penélope Cruz annyira gyönyörű, hogy őt még Crowe-nak sem volt szíve lecserélni a női főszerepről.) A világ egyik legforgalmasabb helyét, a New York-i Time Square-t három órára teljesen lezárják, hogy tök üres legyen az egyik álomjelenet felvételéhez. Filmnek zenét ír Sir Paul McCartney. Ismerhetjük már korábbi filmjeiből rendezőnk zenei témákhoz fűződő meghitt viszonyát, s így a számos videoklipesre vágott jeleneten sem lepődünk meg, melyekhez jól illeszkedik Crowe-nak az a bámulatos szokása, hogy lényegében még az állóképeket is mozgó kamerával veszi fel. A történetben is minden egy számmal nagyobbra van véve, mint az eredetiben: a jók jobbak, a rosszak rosszabbak. Bár több a rejtély, ugyanakkor azok a spanyol változathoz képest "jólfésültek", amitől egy kicsit minden lekerekedik: vész a termékeny homály. Mindezzel együtt a Vanília égbolt tipikusan olyan film, amit érdemes DVD-n beszerezni és sokszor megnézni, mert elsőre nem biztos, hogy sikerül összeállítani a bonyolult tér-idő/virtualitás-valóság puzzle-t. ****Extrák:
Az audiokommentárt a rendező és Nancy Wilson zeneszerző celebrálják: érdekes részletek, adalékok a film rejtvényeinek megfejtéséhez. Két rövid dokumentumfilm a forgatásról és a sajtókampányról, nyúlfarknyi interjú Sir Paullal. Egy Afrika Shox videoklip, fotógaléria, előzetesek. ****Vanilla Sky (16)
2001 amerikai thriller Hossz: 129 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Cameron Crowe Szereplők: Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Jason Lee, Kurt Russell, Noah Taylor, Tilda Swinton, Timothy Spall Hang: angol 5.1 Kép: 16:9/1.85:1, színes Felirat: magyar + 11 nyelv Extrák felirata: magyar + 11 nyelv
tereza
2002.07.09