Boldog születésnapot!
Boldog születésnapot!, 2003 Színes, magyar filmvígjáték, 99 perc
A kényszeres újévi fogadalmaknál talán csak egy dolog nyomasztóbb: a jubileumi születésnap. Például a harmincadik, amikor az ember átbillen a B-oldalra. Fazekas Csaba vígjátékának hőse, Osvát András későn érő típus, majd harmincévesen is hagyja, hogy a mama gondoskodjon róla. Születésnapjának nyűgös reggelén ezért elhatározza, hogy hirtelen bepótol mindent, ami életéből eddig hiányzott, egy harmincéves férfi számára azonban szériafelszerelés.

Legyen tehát autója, abszolváljon egy vad szeretkezést egyszerre két nővel, és legyen felesége. Csodák csodája, ez a kissé nyámnyila későkamasz (akiről azért a film fergeteges nyitányában kiderül, hogy talán nem más, mint Albert Einstein harmadik reinkanációja) tényleg bepótol mindent... vagy majdnem mindent. 

Az édes hármason hamar túlesik, kis segítséggel egy autó is az ölébe pottyan, egy fatális véletlen révén pedig feleségre is szert tesz, a mellé sodródott hebrencs szépség azonban életveszélyes, szőke ciklon - de ez csak akkor derül ki, amikor ők ketten már elképesztő, groteszk kalandok sorába hullanak. 

A Boldog születésnapot! az idei Szemle nagy meglepetése és sikerfilmje volt, féltucat díjat besöpört, és a közönség is a kegyeibe fogadta. Nem véletlenül. Fazekas Csaba filmje szellemes és eredeti hangvételű vígjáték, jó érzékkel egyensúlyozik frivolság és komolyság között; a dramaturgiai döccenőkért pedig bőséggel kárpótol a kiváló színészi összjáték (Kocsis Gergő és Ónodi Eszter párosa mellett Máté Gábor, Hernádi Judit és Bálint András frappáns epizódokban alakít nagyot). Harmincon innen és túl ez a film nyugodtan ajánlható mindenkinek.

gorcsev
2003.09.01