Miről álmodik a lány
What a Girl Wants, 2003 Színes, amerikai, feliratos, romantikus vígjáték, 105 perc
Az idei év hollywoodi filmterméséből elérkezett hozzánk az "amerikai tinilány jól megnézi Európát, és magára talál benne" típusú koraromantikus vígjátékok első darabja. Daphne Reynolds (Amanda Bynes) olyan jópofa New York-i lány, aki haverkodik a kínaiakkal, szereti késő-hippi édesanyját, mégis soha nem látott édesapjához húz a szíve.

Csacska elhatározásból felugrik egy repülőre, és álmai városában megtalálja azt a valamit, amit a film alkotói Londonnak képzeltek. Daphne a diákszállón helyes fiatal zenészbe botlik, átmászik a kedves papa, Lord Henry Dashwood (Colin Firth - Szerelmes Shakespeare, Bridget Jones naplója) palotájának kerítésén, később kalamajkát csinál a puccos fogadásokon, és persze mindeközben benzintyúkot játszik. A választási küzdelem közepén álló nagyon jóképű és becsületes tekintetű papa örül is a lánynak meg nem is, mindenesetre ott belül nagyon boldog. Konkrétan nyolcvan percet kell várnunk arra, hogy felszínre törjön a patyolattiszta apai szeretet, addig azonban végignézzük a kis "Dafke" belső vívódásait, átalakulását, csalódásait és tini-örömeit. A happy end természetesen New Yorkból érkezik. 

Dennie Gordon rendezőnő pályája elején kipróbálta ugyan magát a dokumentumfilmek terén, ez a munkája mégis nélkülöz minden valóságos fogódzót: a szerető apa, a számító beosztottak, a szomorú kislány és a többiek olyan történetbe csöppentek, amelyben a pompás termek és a zöld ligetek a legérdekesebbek. Gordon az Ally McBeal tévésorozat rendezésével szerzett nevet magának, és úgy tűnik, népművelői státuszáról nem készül lemondani. Hiába édes Amanda Bynes, a Nickelodeon televízió népszerű műsorvezetője, hiába forgatja gonosz szemeit Jonathan Pryce (Brazil, Evita), hiába fakad dalra az egész család - a Miről álmodik a lány bennragad az álomvilágban, amelyből kitörni szeretne.

csmozi
2003.09.01