A Gyűrűk Ura - A két torony (bővített változat)
Peter Jackson több ízben hangsúlyozta, hogy A Gyűrűk Ura végleges, vagy ha tetszik, rendezői változatai a moziban látott verziók, a DVD-n megjelenő, bővített változatot tekintsük csupán különlegességnek. Nos, valóban a nézőé a választás, akar-e háromnegyed órával többet eltölteni Középföldén.


A bővített és betoldott jelenetek egy része olyan harmonikusan illeszkedik a cselekmény menetébe, hogy nehéz is észrevenni, hogy az eredetiben nem voltak ott (pl. Frodo és Samu esete a tündekötéllel), mások ugyan fontos adalékokkal szolgálnak a történethez, de nem tűnnek kihagyhatatlannak (pl. Gandalf helyzetelemző monológja Aragornnal való találkozása után).

A 15 teljesen új jelenet közt akadnak, amelyek mellékszálat húznak be (Theodred holttestének megtalálása, majd temetése), és akadnak, amelyek továbbvitt poénokat hordoznak (Trufa és Pippin epizódjai Szilszakáll altatódalától a növesztő italon át Szarumán éléskamrájáig). Aragorn és Éowyn kapcsolata újabb színeket kap (ló megszelídítése, a hercegnő főztje), és megtudjuk, hány éves is a Vándor. Egy drámai flashback pedig Faramir, Boromir és apjuk konfliktusát tárja fel. A Helm-szurdokbeli ütközet, a film csúcspontja után négy egymást követő jelenetet szúrtak be, hosszabb levezetést adva a csata után; az első kettő még kellőképp brutális is, különösen Gimli fejszés poénja.

Kissé monstruózus mű így kibővítve, de így sem adhatok mást: *****.Extrák

Bevallom, először átvillant az agyamon, hogy a két extralemezen pontosan azt fogom találni, mint a tavalyi csomagban, persze a második részre aktualizálva. Aztán szép csöndben leesett z állam - ebben az értelemben tényleg az történt, mint tavaly. A körülbelül hat órányi dokumentumfilm - amelyet kéthuzamban is végig lehet nézni - a regény bemutatásától a film bemutatójáig követi végig a filmkészítés fázisait olyan alapossággal és olyan érdekesen, hogy most már biztos vagyok benne, hogy ezek az emberek egy év múlva is képesek lesznek összerakni hat órányi lebilincselő anyagot a befejező rész mellé.

Az első lemezen Jackson, a másodikon Elijah Wood mondja el a bevezető használati utasítást az extrákhoz, aztán jönnek a doksik Tolkienről, a forgatókönyvírásról, a művészeti tervekről, a Weta stúdióról, a forgatásról, a trükkökről, a vágásról, a hanghatásokról és a zenéről, valamint a bemutatóról. A király visszatér előzetese csak az augusztusi kiadáson szerepelt, de vágóképként itt is láthatunk pár képkockát a harmadik részből.

A filmrészletekkel ékesített, interaktv atlaszon négy történetszálat követhetünk végig.

Külön menüpont foglalkozik Gollammal, ennek legérdekesebb része, amikor párhuzamosan figyelhetjük az önmagával vitázós jelenetet az előjátszó Andy Serkis alakításában és az animált figuráéban. És az utóbbi a kifejezőbb! Lám, a számítógép itt nem elszemélytelenítést okozott, hanem annak volt eszköze, hogy a színészi munkát tovább gazdagítsa grafikusok művészi teljesítményével.

A film lemezein négy külön audiokommentárt hallgathatunk összesen többtucat megszólalóval. A rendező és az írók mellett a tervezőbrigád, a filmkészítők, illetve 16 színész regéli végig a filmet.

Ajtót, ablakokat bezárni, telefonokat kikapcsolni! Ez a DVD megér egy teljes hétvégényi remeteséget. *****Hang: magyar DTS ES 6.1 és 5.1 EX, angol 5.1 EX

Kép: 16:9/2, 35:1, színes

Felirat: magyar, angol

Extrák felirata: magyar + 8 nyelvA Gyűrűk Ura - A két torony (bővített változat) - Lord Of The Rings: The Two Towers (Extended Edition)

2003 új-zélandi-amerikai fantasy Hossz: 214 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Peter Jackson Szereplők: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Ian McKellen, Miranda Otto, Christopher Lee, Sean Astin
-NZ-
2003.11.28