Vas
Torque, 2004 Színes, feliratos amerikai akció-krimi, 81 perc
Eleged van abból, hogy folyton a távirányító után kell nyúlnod, ha kedvenc csatornádon senki sem riszálja transzplantált fenekét, nem elég egyértelmű a termék-plészment, netalán éppen lefagyott a monoszkóp? Egyet se félj, itt a megoldás: 80 perc garantáltan sablonos adrenalin-fröccs brummogó motorok, borostás és beretvált hősök és hősnők, számítógépes trükkök és ismert márkanevek társaságában. Akinek a T.I.R. tévésorozat tempója annak idején nem volt elég észvesztő, a Kengyelfutó Gyalogkakukkot követő porfelhőből pedig hiányzott az FBI csökkentett intelligenciájú tagozata, a pokol összes angyala és a Los Angeles-i fekete közösség motorizált hadosztálya, azt Joseph Kahn, az elismert kliprendező első nagyjátékfilmje minden szempontból ki fogja elégíteni.

Történetünk hőse, Cary Ford motorhős (Martin Henderson - A fegyverek szava, A kör) hat hónapi thaiföldi bujkálás után visszatér a délibábos kaliforniai sivatagba, mert nagyon hiányzik neki régen látott szerelme (Monet Mazur - 40 nap és 40 éjszaka, Szakítópróba), gyorshajtó pajtikái és feltehetőleg az olcsó benzin. Kívánságlistáján egyedül az nem szerepel, hogy a gonosz drogdíler Henry James (Matt Schulze - Penge, A szállító) rákenje az alapvetően jószívű, mégis hirtelenharagú Trey (Ice Cube - Sivatagi cápák, Birkanyírás) öccsének meggyilkolását, és hogy a sok félreértés és indulat 200 mérföld/órás kergetőzésbe és vonat tetején zajló motorpárbajba torkolljon. 

De, mint a film címéből sejthetjük, Ford nem egy puhány Simson-huligán, így könnyedén veszi fel a harcot a klipesztétikán edződött, motoros cuccban izzadó antihősök ellen - erejéből ráadásul arra is telik, hogy visszaszerezze szerelmét és helyreállítsa a bandák közötti benzinbékét. Gyerekek, ezt nyugodtan kipróbálhatjátok a napköziben!

csmozi
2004.03.11