Nők transzban
Connie and Carla, 2004 Színes, feliratos amerikai vígjáték, 98 perc
Hollywood hihetetlen méretű léptekkel és elképesztő ötletekkel halad előre a „hogyan viszonyuljunk minél kreatívabban saját testünkhöz és nemünkhöz?” mottójú kulturális felvilágosító hadjáratban. Alig vagyunk túl a fehér nőknek maszkírozott fekete (férfi) FBI-ügynökök kalandjain (Feketék fehéren), máris itt van nekünk két hölgy, akik nőimitátornak adják ki magukat!

Connie (Nia Vardalos - Bazi nagy görög lagzi) és Carla (Toni Collette - Muriel esküvője, Egy fiúról) két lökött csajszi, akik teljesen odavannak a musicalekért. Már áltisiben is a kabarészínpadokról álmodtak, úgyhogy a suli menzáján is felléptek - mérsékelt sikerrel - az asztalok tetejére, s zenés-táncos számokkal próbálták elvarázsoni a lelketlen közönséget. A rivalda fény iránti vonzalmuk és hivatástudatuk életkoruk előrehaladtával sem lankadt, úgyhogy visszhangtalanul folytatták szánalomra méltó fellépéseiket repülőterek tranzitváróinak gyorsbüféiben, és hasonlóan színvonalas helyeken. 

Történetünk kezdetén azonban munkaadójuk „jóvoltából” bűnügybe keverednek, minek következtében a rosszfiúk a nyomukba erednek. Szegény lányok elhatározzák, hogy egy olyan városban keresnek menedéket, ahol nincs is kultúra egyáltalán, és ezért ott üldözőik biztos nem keresik majd őket - eképpen esik a választásuk Los Angelesre. A színpad hívószavának azonban itt sem tudnak ellenállni, úgyhogy, jobb híján, egy transzvesztita bárban aratnak fergeteges sikert, „nőimitátorként”. 

Sejthető, hogy milyen jellegű humoros jelenetekre számíthatunk, amint a lányok próbálnak „radikális” transzvesztitákként elboldogulni a meleg közösségben. Természetesen azért hetero szerelmi szál is lesz, melynek férfitagját egy, a természetfeletti jelenségekben amúgy is otthonosan mozgó figura alakítja (David „Fox Mulder” Duchovny), akinek ezúttal alkalma lesz megtapasztalni, hogy az igazság tényleg odaát van, mégpedig a nemi határokon túl. Egy rövid, szívmelengető villanás erejéig még az Ének az esőben sztárja, Debbie Reynolds is feltűnik a vásznon, hogy napsütést varázsoljon musicalkedvelő szívünkbe.

Odor Emilia
2004.10.21