Godsend - A teremtés klinikája
Godsend, 2004 Színes, feliratos amerikai-kanadai thriller, 102 perc
Immáron negyedszázad telt el azóta, hogy A brazíliai fiúkkal az amerikai stúdiófilm felfedezte magának a klónozás témáját, és se szeri, se száma az e tárgyban utazó produkcióknak. A teremtés klinikája is ilyesmi: afféle matinédarab a thriller és a horror határmezsgyéjéről.

A Duncan házaspár tragikus balesetben elveszíti nyolcéves kisfiát, a beszélő nevű Adamot, azonban a temetés után röviddel egy orvos, bizonyos Richard Wells (Robert De Niro) felajánlja a szülőknek, hogy klónozással visszahozza fiukat az életbe.Mivel az eljárás törvényellenes, Duncanék teljes titoktartásra kötelezik magukat: valamennyi barátjukkal felbontva a kapcsolatot elköltöznek a nagyvárosból a doktor klinikájának tőszomszédságában fekvő kistelepülésre, ráadásként pedig azt is megfogadják, hogy soha nem viszik más orvoshoz Adamot, kizárólag Wellshez. Az új Adam világra jötte után hamar helyre áll a béke a családban, azonban ahogy közeledik a fiú nyolcadik születésnapja, az idillt egyre rémületesebb események mérgezik meg. 

Nick Hamm direktor igyekezett minimálisra csökkenteni a projekttel járó kockázatot, és - kevéssé bízván saját magában - eredetibb ötletek helyett inkább hozott anyagból dolgozott. A teremtés klinikája szélesen merít az utóbbi harminc év amerikai horror- és thrillerterméséből, az Ómentől A brazíliai fiúkon és Az ördög ügyvédjén át egészen A 6. napon című opusig. A rémületes hanghatásokkal utódolgozott vizuálterror önmagában nem túlságosan érdekfeszítő, a film mégis szolgál néminemű izgalmakkal, a rendező ugyanis egyetlen másodpercnyi pihenőt sem engedélyezve folyamatosan provokálja a nézőt, hogy a vendégszövegek eredete után kutakodjon magában.

Homolka
2004.11.11