Gorilla bácsi
The Pacifier, 2005 Színes, feliratos amerikai vígjáték, 91 perc
Hát igen, ez a film pont olyan, mint a Schwarzenegger-féle Ovizsaru, legfeljebb annyi különbséggel, hogy Vin Diesel (Halálos iramban, Túl mindenen) játéka sokkal természetesebb, mint Arnoldé, de még ő sem lépi túl az átlag gyorséttermi eladó kedd délutáni öt legmeglepőbb arckifejezését.


A lényeg az, hogy a mi kedvenc bivalyarcú kopasz akciósztárunk, vagy a menedzsere neki, azt gondolta, hogy itt az ideje családi vígjátékban feltűnni, hadd lássák a népek, hogy lehet őt kenyérre is kenni. Ügyes, vagy annak szánt átvezetéssel hősünk most is kemény fickó, igazi Navy SEAL, de új küldetése során nem bozontos szakállú tevepecérekkel kell elbánnia, hanem egy rakás kölyköt kell ráncba szednie, vagyis megvédenie, de ez majdnem ugyanaz. Az öt kölyök egy hirtelen és korán elhalálozott tudós gyermeke, köztük tinilánnyal és tinifiúval, kislánnyal és kisfiúval, meg pólyás babával, csatolt részként életunt csehszlovák házvezetőnővel, házuk pedig szupertitkos találmányt rejt. A pelenkázás, etetés, feltörlés és az iskolai malőrök elrendezése önmagában is kemény feladat, ám hirtelen az egyik gyerek öltözőszekrényéből előkerül egy horogkeresztes karszalag!!!

Szóval ne mondja senki, hogy nincsenek itt váratlan fordulatok, de azt se, hogy több van belőlük kettőnél. Alapszintű családi mozi ez, pihentetésre és nem agymunkára szánták, nyilván a tévében lesz majd igazán népszerű, mert akkor pizzát is lehet enni hozzá. De minden kézzelfogható bugyutasága és elcsépelt fordulatai ellenére a Gorilla bácsi élvezhető, egészen kedves mozi. Sőt, vannak szerethető karakterek is benne, mint az orgyilkos nindzsák, a tapló tornatanár, meg a harcikacsa, aki a film talán legjobb színésze is egyben, és akit a híresztelésekkel ellentétben Vin nem evett meg a forgatás után. És a cím is vicces, de tényleg!
Vízer
2005.04.28