Odüsszeia 1-2.
Odyssey I-II., Amerikai-német kalandfilm, 87+88 perc, 1997
Odüsszeusz otthon várja fiának, Telemachus-nak születését. Kötelessége azonban elszólítja, mivel a görögök oldalán a legjobb embereivel részt kell vegyen a trójai háborúban. A görögök eleinte még azt remélik, hogy a harc nem tart sokáig, és gyorsan megverik a trójaiakat.

Várakozásuk azonban hiábavalónak tűnik: a háború több mint tíz évig húzódik. Achilleus halála után már-már úgy tűnik, hogy a trójaiak javára dől el a harc. Ekkor támad Odüsszeusznak az a zseniális ötlete, hogy egy falovat építve csempésszék be a görög harcosokat a trójai várba. Azt győzelem! Oszt haza. De. Miután vihar tör ki, Odüsszeusz hajójával eltéved a tengeren. Kalandok sorozata vár az Isteneket megsértő hősre, és sohasem lehet biztos abban, hogy vajon hazaérkezik-e még otthonába, Ithacába.  

Eközben otthon felesége Pénelopé is kezd lemondani arról, hogy férje valaha is hazaérkezik. Odüsszeusz tengeri küzdelmei során bejárja a világot, s mindenütt a legelképesztőbb kalandok várnak rá. Soha sem lehet biztos abban, hogy a következő szigeten, amelyre elvetődik, vajon nem a biztos halál vár-e rá és barátaira. A történet ismerős kell, hogy legyen, elvégre kötelező olvasmány, meg kábé egy háromnegyed évvel ezelőtt is volt a tévében. Mit mondjak? A színészek remekek, - Eric Roberts! - és Assante-nek rohadt jó arca van. Vanessának jó dudái. A történet kalandos, és a trükkök sem rosszak. Bár szívesebben ajánlom Devecseri fordításában olvasni, jó kis hexameterben, belátom én, látni is érdemes! 

háopépé
2005.10.14