Ég veled!
Ég veled, 2005 Színes magyar melodráma, 91 perc
Egy kelet-európai love story soha nem ér boldog véget, csupán megcsalatott szerelmek, be nem tartott ígéretek keserű emlékeit és fájó sebeit hordozhatja. És ebből kapunk most kapásból négy adagot!

Négy szerelemhez négy helyszín illik, nevezetesen Moszkva, Róma és Budapest, no meg a világűr. Itt lebeg magányos műholdjában az ottfelejtett orosz űrhajós, aki döbbenten értesül arról, hogy kötéltáncos felesége a várakozást megunva lelépett egy olasz illuzionistával, és Róma felé tart. Persze hamar megtudjuk, hogy mire is számíthat az ember hiszékeny lánya egy olasz bűvésztől, de addigra már hip-hop megismertük a zavart kriminálpszichológus-nő és a szerelemféltésből emberölést elkövető rab furcsa viszonyát, tanúi lehetünk annak, hogyan fut egymás karjaiba egy kedves mikrobiológus fiú és egy afrikai lány, illetve hogy talál egymásra a vagány fodrászlány és a sokat látott nyugdíjas. És hogy mi köti össze ezeket a furcsa kapcsolatokat? Talán a távolság, amely hőseink földrajzi, társadalmi helyzete vagy éppen kora között van? Talán a boldogtalanság, amit a rendező tartogat számukra? 

Nem könnyű kirakósjáték az Ég veled!, és Pacskovszky József (Esti Kornél csodálatos utazása) csak nehezíti a dolgunkat azáltal, hogy mindegyik történetnek más-más a hangvétele és valóságérzete. Mert e szerelmek nemcsak hétköznapi csalódásokat tartogatnak, hanem néha bizarr, egyenesen szürreális vagy mágikus elemeket - és remek alakításokat a szó szerint sokszínű nemzetközi színészgárda részéről. Bár senkire nem lehet panasz, nem véletlen, hogy a női érzékenységre hangolt filmben pont Tóth Ildikó és Balla Eszter játéka a legjobb - a másik két női főszereplőtől csakis a kissé zavaró magyar szinkron miatt vontunk le pontokat. És mivel nem szégyen a nosztalgia, én imádtam, hogy pont a Ragyogj, ragyogj csillagom! a film visszatérő dala.

Vízer
2005.11.02