Hideg csontok
Fragile, 2005 Színes, feliratos spanyol horrorfilm, 100 perc
Egy világtól elzárt ódon angliai gyerekkórház ideális terep egy horrorfilm számára. Ide érkezik éjszakai nővérnek Amy, aki markában egy doboz nyugtatót, lelkében pedig súlyos terhet cipel.


A kórházban ápolt gyerekek ráadásul veszélyben vannak, hiszen a titokzatos épület évtizedekkel ezelőtt lezárt második emeletén gonosz erő ólálkodik - a kis betegek csak „géplányként” emlegetik -, aki játékkockákkal üzen nekik, és csontjukat töri. Jaume Balagueró rendező már korábban is foglalkozott a magányos házban uralkodó gonosszal (Darkness - A rettegés háza), a hibát most ott követi el, hogy sajnos megmutatja az emberi(ből lett) szörnyet. Ezt leszámítva viszont nem lehet okunk panaszra: a rém figurája és motivációja igen alaposan ki van dolgozva, ráadásul a végső magyarázat - ahova csak kerülőutakon, némi izgalmak és rejtélyes titkok árán jutunk el - olyan lenyűgözően bizarr, amilyet már jó régen láthattunk.

Horrorban nagyon nehéz újat mondani - jó módszer lehet viszont (amihez a Hideg csontok rendezője is folyamodik), ha más műfajokat emelnek be a tiszta horrorfilmbe. Esetünkben például igen erőteljes a krimivonal, a nyomozás szála, sőt az alkotók még a legeslegutolsó pillanatra is tartogatnak fordulatot és meglepetéseket. Ehhez párosul - ahogy például legutóbb a Fekete vízben is láthattuk - egy fiatal nő lelkiismereti drámája, ami hangsúlyos színészi játékra ad lehetőséget (ha Calista Flockhart nem is teljesít olyan jól, mint Jennifer Connelly). A produkcióhoz Jaume Balagueró ismét nemzetközi csapatot verbuvált: a főszerepet játszó amerikai Flockharthoz, Ally McBeal megformálójához csatlakozik az angol Gemma Jones, Bridget dilis anyukája (Bridget Jones naplója), a spanyol Elena Anaya A szex és Lucíából és az ausztrál Richard Roxburgh, akit korábban például a Van Helsingben láthattunk. Mellettük pedig mintha egy kis japán ízt is éreznénk a keverékben, hiszen a melodramatikus jelleg és a film végén a könnyekig megható, szép lezárás a legjobb J-horrorokat idézi.
fürkész
2005.12.07